Skocz do zawartości
Kwiatus12

Bioinżynier, bioinformatyk czy technolog żywienia?

Rekomendowane odpowiedzi

Który kierunek bardziej przyszłościowy, co można po nich robić? Ktoś jest studentem któregoś z nich? Gdzie większe perspektywy pracy? Czy to ciężkie kierunki? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A zadaj sobie pytanie od drugiej strony co Ty chciałabyś robić po studiach i tak zdecyduj który kierunek wybrać. Opisy kierunków znajdziesz na studia.net o każdym z tych kierunków już na forum było. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Łukasz napisał:

A zadaj sobie pytanie od drugiej strony co Ty chciałabyś robić po studiach i tak zdecyduj który kierunek wybrać. Opisy kierunków znajdziesz na studia.net o każdym z tych kierunków już na forum było. 

Już dokładnie wszystkie strony przejrzałam i tyle się naczytałam, ze jeszcze bardziej nie wiem, dlatego pisze by zaczerpnąć czyjejś opinii, najlepiej kogoś kto jest po którymś z kierunków, według mnie każdy z tych kierunków jest ciekawy, ale czy przyszłościowy, czy nie jest przesyt teraz techników żywienia po technikum czy warto to studiować, czy może kierunki niezbyt znane, nowe bioinformatyka, bioinżynieria?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może Ci ktoś odpowie odnośnie samego kierunku.

Odnośnie przesytu to w tej chwili jest przesyt tych, jak i większości absolwentów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się, że z tymi wszystkimi bioinżynieriami i bioinformatykami to się potem trzeba wybrać do pracy do Niemiec, bo raczej nie mamy zbyt wielu firm, które by się tym zajmowały. Za to stoimy przemysłem spożywczym i produkujemy dużo żywności,więc ja bym raczej stawiała na technologię żywienia. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Podobna zawartość

    • Przez Maks88
      Czy odbywał ktoś praktyki w mleczarni, ma uzupełniony dziennik praktyk i mógłby podpowiedzieć jakie czynności wykonywał. Niestety praktyki nie miały nic  wspólnego 
      z moim kierunkiem( technologia żywności) 
      i brakuje mi pomysłów co mogłabym w nim zawrzeć.
    • Przez Aneta97
      Mam problem ze zdecydowaniem się na który kierunek złożyć. Moje zainteresowania są dosyć wszechstronne i każdą wymienioną dziedzinę lubię równie mocno, przez co nie mogę się zdecydować który kierunek jest dla mnie najlepszy. Wiem, że nikt za mnie nie będzie wiedział co najbardziej bym chciała robić, jednak poza samymi zainteresowaniami chciałabym mniej więcej zorientować się po czym mam większą szansę na zdobycie zatrudnienia, co się najbardziej opłaca i czy studiowanie czegokolwiek związanego z naukami o ziemi ma sens. Słyszałam, że po geologii nie ma w ogóle pracy w Polsce, zwłaszcza dla kobiet. Podobne opinie krążą na temat wszystkich kierunków pokrewnych geologii.  Interesują mnie kierunki związane z żywnością (tj. technologia żywności, dietetyka, bezpieczeństwo żywności itd.), geologia, ochrona środowiska czy nawet inżynieria środowiska. Wiem, że żadne studia nie zapewniają pracy i wszystko zależy od mojego zaangażowania i chęci, ale jednak wolałabym wiedzieć w którą dziedzinę najbezpieczniej będzie zainwestować.  Interesuje mnie praca w Polsce jak i za granicą. 
    • Przez Kwiatus12
      Doradzcie po czym lepsze perspektywy, praca, studia bioinzynierii na przyrodniczym w Lublinie czy technologia zywnosci na rolniczym w Krakowie?
    • Przez pelek210499
      Hejka! mam problem przy wyborze studiów. Zastanawiam się pomiędzy bioinformatyka a samą chemią. Co myślicie? 
    • Przez lejdi123
      Co daje więcej możliwości na zatrudnienie w przyszłości, studia na zarządzaniu na UE ( marketing itp) czy technologia żywności na UPWr?


  • Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

    • Hej, może ktoś z Was może mi polecić, gdzie przyjmują na praktyki studentów chemii na Śląsku. Dodam, że nie jestem studentką UŚ ani POLSL, więc firmy mające umowy z tymi uczelniami odpadają. W wakacje będę w rodzinnych Gliwicach, więc szukam czegoś niedaleko (codzienne dojazdy kolejami śląskimi czy polregio mi nie przeszkadzają xD).
    • Fakt, że studia podyplomowe nie są de facto żadnym wykształceniem, a kursem realizowanym przez uczelnie i dlatego nie uprawniają do podjęcia studiów 2. stopnia na danym lub pokrewnym kierunku. Natomiast odnośnie Twojego pytania - jeśli cokolwiek związanego z biolchemem pod kątem przyszłej pracy, to tylko lekarski, stomatologia, pielęgniarstwo lub farmacja. Wszystkie inne to kierunki dla hobbystów albo chcących realizować się później na uczelni, po których znalezienie pracy dosłownie graniczy z cudem. Tak więc głowa do góry - po TŻ najprawdopodobniej miałabyś dużo gorszą pracę (i to poniżej kwalifikacji) niż obecnie, a mając jakieś doświadczenie zawsze można przecież awansować.
    • Jeżeli myślisz o tym kierunku poważnie, to próbuj. Ja skończyłam studia farmaceutyczne i realizuje się w Dr Zdrowie. Świetna praca, dobry zarobek, a cały czas się rozwijam.
    • Same studia podyplomowe nie dają Ci nic w rekrutacji na Studia II stopnia. Faktycznie musisz się zastanowić co dalej. Szczerze mówiąc nie do końca wiem dlaczego chcesz swój plan realizować od 2 stopnia. Lepiej ponownie zacząć studia I stopnia bo to tylko rok dłużej.  Moim zdaniem 28 lat to jeszcze nie jest za późno. Aczkolwiek jest Ci trudniej.
  • Najpopularniejsze tematy na forum

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.