Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieram się na UW i mam problem z wyborem kierunku. Zastanawiałam się przede wszystkim nad chemią, chemią medyczną i energetyką i chemią jądrową. Na maturze zdawałam matematykę, chemię i biologię, fizyki nie rozszerzałam, ale zawsze lubiłam. Stąd też pytanie, czy nie będę miała problemów na EiChj? I jak w ogóle wyglądają perspektywy po tym kierunku? Czytałam, że po chemii medycznej lepsze niż po zwykłej, ale za to trudniej. Jakie są wasze doświadczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na I stopień wybrałbym po prostu chemia. Doapecjalizujesz się na II stopniu. Studia pracy jako takiej nie dają. Nie ma na to złotej recepty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zwykła chemia na UW jest dość mocno teoretyczna i taka robiona trochę pod przyszłych nauczycieli. Niektórzy studenci, którzy chcieliby w przyszłości iść w stronę pracy w laboratorium, na to narzekają i przenoszą się na uczelnie techniczne. Więc to też pytanie, co Ty chcesz po tym robić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, aguagu napisał:

Ale zwykła chemia na UW jest dość mocno teoretyczna i taka robiona trochę pod przyszłych nauczycieli. Niektórzy studenci, którzy chcieliby w przyszłości iść w stronę pracy w laboratorium, na to narzekają i przenoszą się na uczelnie techniczne. Więc to też pytanie, co Ty chcesz po tym robić. 

A właśnie słyszałam, że sporo absolwentów chemii pracuje w laboratoriach itp. i wcale nie są skazani na pracę w szkołach. Samej chemii jako takiej na politechnikach raczej nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Energetyka jądrowa świetny i przyszłościowy kierunek, ale nie w Polsce, bo u nas, cóż nawet elektrowni ni mo. Jakbyś planowała wyjazd, to tak. Po chemii, jak i technologii chemicznej, praca w labie jest, ale trzeba się postarać na studiach i szukać praktyk, staży. Chemia medyczna fajnie brzmi dla tych, co szukają kierunku na przeczekanie i poprawę matury na kierunki medyczne. Pracę potem i tak zajmują farmaceuci, biotechnolodzy. Jeszcze masz inżynierię chemiczną do wyboru. Ja bym szła w technologię właśnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez xdominika
      Cześć wszystkim, 
      wybieram się w tym roku na magisterkę. Chciałabym poradzić się Was co będzie lepszym wyborem, jeżeli chodzi o kierunki ilościowe:
      - Metody Ilościowe w Ekonomii i Systemy Informacyjne SGH
      - Informatyka i Ekonometria WNE UW
      Są to kierunki, które biorę pod uwagę. Zastanawiam się jeszcze czy może lepszym byłby kierunek Analiza Danych - Big Data na SGH. Na pierwszym miejscu w czasie rekrutacji na SGH wybrałam MIESI, ponieważ Big Data miało dość słabe opinie, jednak sama nie wiem. Chciałabym rozwijać się w analizie danych. Studia licencjackie skończyłam na WNE UW - Informatyka i Ekonometria. 
    • Przez Licealista520)
      Cześć, kończę liceum i mam indeks na różne uczelnie, między innymi na SGH i na UW, np. na prawo, które także mnie interesuje. Czy da się połączyć te dwa kierunki? Czy jest to możliwe? Czy jest dogodny dojazd z budynku SGH na stare miasto? Czy takie połączenie może realnie zwiększyć zarobki w przyszłości?

Jeżeli ktoś ma jakieś informacje, albo sam tak studiuje to proszę, piszcie tutaj albo na adres: 

Dzięki za odpowiedzi 
    • Przez studentka_678
      Witam!
      Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat gospodarki przestrzennej na UW ?
      Chciałabym wiedzieć:
      1. Czy kierunek jest ciekawy?
      2. Jak z kadrą ?
      3. Jak wyglądają praktyki?
      4. Czy warto na nią iść?
      5. Czy przedmioty są trudne do nauki?
      Jeżeli ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia  z tym kierunkiem, to proszę o odpowiedź.
      Dziękuję :)
    • Przez xdominika
      Dzień dobry. Właśnie skończyłam pierwszy rok ekonomii na WNE UW. Przede mną wybór kierunku. Do wyboru mam 5:
      -Informatyka i ekonometria 
      -Finanse i rachunkowość 
      -Ekonomia międzynarodowa 
      -Ekonomia przedsiębiorstwa 
      -Finanse publiczne i podatki 
      Idąc na studia myślałam o IiE, ponieważ słyszałam, że jest to najbardziej matematyczny kierunek z tych wszystkich, a właśnie na tym mi zależy. Nie lubię uczyć się na pamięć, matematykę bardzo lubię (wiem, że to nie będzie typowa matematyka, ale właśnie zależy mi na jak najbardziej matematycznym kierunku). Na pierwszym roku najbardziej lubiłam mikroekonomię i algebrę liniową, jednak analiza matematyczna i makroekonomia również były bardzo ok. Poszukuję opinii o tych wszystkich kierunkach, byłoby bardzo fajnie jeżeli ktoś studiował coś z tego i mógłby podzielić się swoimi wrażeniami. Programy studiów przejrzałam, jednak nie potrafię do końca zdecydować czy dany przedmiot będzie mi się podobać, skoro go nie miałam. Ostatnio zaczęłam brać pod uwagę FiR, jednak słyszałam, że jest to dość nudne i dużo pamięciówek, na IiE trochę obawiam się tych przedmiotów informatycznych, ponieważ za informatyką za bardzo nie przepadałam, o innych kierunkach nie słyszałam żadnych opinii. Który jest najbardziej przyszłościowy, ciekawy, z dobrymi perspektywami pracy? 
    • Przez PanTadeusz
      Cześć, 

przeglądając wiele innych tematów na forum zauważyłem że istnieje pewna zależność ze studiami niestacjonarnymi. Czy to prawda że wynik rekrutacyjny nie ma znaczenia w trakcie rekrutacji na studia jeśli decydujemy się na studia niestacjonarne? 
      Jestem zainteresowany prawem na UW lecz pisałem maturę pare lat temu, niestety ja z przeszłości miał wtedy inne plany na przyszłość ale jak zawsze życie pisze swoje własne scenariusze a pomysł narodził się w ostatnich miesiącach co nie pozwoliło mi na napisanie matur potrzebnych w rekrutacji na studia stacjonarne. Nie chce też odkładać tego na kolejny rok bo lata lecą a jednak te studia to 5 lat pracy a finansowo mogę pozwolić sobie na płatne studia. 

Thank you from the mountain  

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Hej!   Trafiłem tutaj przez przypadek surfując po internecie, i zauważyłem te forum, chciałbym się doradzić kogoś co mogę zrobić w mojej aktualnie kiepskiej sytuacji.. w skrócie sytuacja życiowa zmusiła mnie do przerwania Technikum i wyjechania za granicę, 2 tygodnie temu wróciłem do kraju na stałe, aktualnie mam 30 lat i chciałbym zrobić jakiś kurs roczny by coś zmienić, lub też rozmyślałem nad zrobieniem średniego w Liceum dla dorosłych, ale zastanawiam się czy jest sens robić te 3-4 lata Liceum by mieć średnie wykształcenie, ponieważ wciąż nie będę miał żadnego zawodu, znalazłem w mojej okolicy roczną szkołę która mnie zainteresowała w kierunku E-Commerce, ponieważ bardzo to wszystko się rozwija, natomiast nie wiem jak to później będzie z pracą, nie wiem co aktualnie zrobić ktoś coś może doradzić? co by zrobił na moim miejscu, czuję że jestem tak bardzo do tyłu wracając po 10 latach..
    • W lipcu tego roku miałam mieć obronę pracy licencjackiej, jednak nie wyrobiłam się z jej napisaniem. Kontynuowałam pisanie pracy dalej, aby przystąpić do terminu wrześniowego, ale moja Pani promotor ciągle coś zmieniała w mojej pracy, potrafiła nawet zmienić zaakceptowane przez nią wcześniejsze treści. Moja praca nadal nie była gotowa we wrześniu. Na początku października składałam podanie o przedłużenie terminu złożenia pracy dyplomowej. Przedłużenie było możliwe do 30 października. Nadal kontynuowałam pisanie pracy. W listopadzie wciąż miałam kontakt z moją promotorką, która nadal przesyłała mi swoje poprawki dotyczące mojej pracy. Ostatnio kiedy sprawdzałam swój status w wirtualnej uczelni zauważyłam, że zmienił się na „w procedurze skreślenia”. Napisałam w tej sprawie do centrum obsługi studenta, gdzie odpisano mi, że w związku z tym, że nie obroniłam się do końca października zostałam skreślona i z tego tytułu seminarium jest traktowane jako niezaliczone i mogę ubiegać się o powtarzanie semestru. Bardzo zależy mi na ukończeniu tych studiów, jednak zastanawiam się czy powtarzając semestr będę mogła kontynuować dalsze pisanie dotychczasowej pracy, czy będę musiała uczęszczać na seminarium nowego promotora i pisać pracę od nowa? 
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.