Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim :)

Mam taki oto dylemat- jestem mgr inz mechaniki i budowy maszyn, lecz chciałbym pójść jeszcze raz na studia inżynierskie - oczywiście zaocznie. No i waham sie międzu Automatyką i Robotyką na Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni albo nad Mechatroniką na Uniwersytecie Warmińsko Mazurskim w Olsztynie.  Co możecie powiedzieć na temat obu tych kierunków jak i uczelni? Która uczelnia ma lepszy prestiż w oczach pracodawców i gdzie się więcej naucze rzeczy dot. nowych technologii, programowania itp. Planuje oczywiście cały czas pracować w przemyśle lądowym że tak powiem.  Tak na 70% procent jestem nastawiony na AiR w Gdyni jednak boje się czy pracodwaca patrzacy na dyplom z Akademii Marynarki Wojennej nie bezie uważał mnie np za gorszego kandydata niż takiego np. po Politechnice Łódźkiej.   Będę wdzieczny za każdą odpowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo lubię AMW dlatego z czystym sumieniem ich polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz Łukasz :)  Oogolnie to przeglądałem ECTSy automatyki i robotyki na AMW i bardzo mi odpowiada program nauczania. A co jesli chodzi o potencjalnego pracodawce? Masz jakieś info jak patrza na absolwentów AMW?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam info żeby patrzyli źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma za co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MechMan, a nie lepiej pójść od razu na 2. stopień AiR z nadrobieniem różnic programowych? Na 1. stracisz 4-5 semestrów na wałkowanie podstaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to powiem jeszcze lepiej, od tego są studia podyplomowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No powiem szczerze że też mysłałem nad 2 stopniem na Polibudze w Gdańsku no ale właśnie troche obawiam się tych różnic  między mną - mgr. inż mechaniki i budowy maszyn a inzynierami Automatyki i Robotyki.   A chyba jedyna ciekawa podyplomówka jest na Politechncie Warszawskiej- Studia Podyplomowe z Automatyki. Ma ktoś może o nich jakąs wiedzę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MechMan, na 2. stopniu na PG pozostają Ci kierunki z Mechanicznego i OiO, a tam nie ma AiR. Jednak są też uczelnie, które prowadzą AiR na wydziałach mechanicznych lub pokrewnych i tam możesz składać papiery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez nogabanana
      Cześć,
      Obecnie studiuję Mechatronikę na Politechnice Warszawskiej. Skończyłem pierwszy rok z dość dobrą średnią i myślę o przeniesieniu się na Informatykę Stosowaną (wydział elektryczny) PW.
      Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Ile czasu jest na nadrobienie różnic programowych i czy są one znacząco uciążliwe? Możecie opisać swoje historie związane z przenosinami między wydziałami/kierunkami na PW.
    • Przez Julia111
      Witam wszystkich! Dostałam się na mechatronikę na Politechnikę Wrocławską oraz na automatykę i robotykę na Politechnikę Śląską. Zastanawiam się co wybrać, która uczelnia ma wyższy poziom nauczania oraz który kierunek studiów daje mi większe możliwości rozwoju. Dziękuję za odpowiedzi!
    • Przez Kawaczyherbata
      Hej, jako że już jestem po maturach, przyszedł czas na wybór kierunku. I tu pojawia się problem, bo mam wrażenie, że interesuję się po części wszystkim, a opisy kierunków czy to na stronach uczelni, czy ogólnie w internecie są na tyle mało precyzyjne, że kompletnie nie wiem, jaki kierunek najbardziej by pasował do moich zainteresowań czy predyspozycji. Póki co udało mi się wybrać parę kierunków, które wydają się być trochę bardziej ciekawe niż pozostałe:
      • Mechatronika (Wydział Mechatroniki PW) - tu mam obawy, czy te studia są nakierowane głównie na tworzenie jakichś czujników, urządzeń pomiarowych, czy absolwenci tego kierunku zajmują się czymś innym? 
      • Mechanika i Projektowanie Maszyn (MEiL PW) - tu z kolei zastanawiam się, czy nie są to studia bardziej dla pasjonatów motoryzacji, samochodów, innych maszyn, silników, smarów czy czego tam jeszcze, czy można po tym iść trochę w inne rodzaje zajęć; przedmioty na tym kierunku wydają się faktycznie nastawiać bardziej na projektowanie czy konstrukcję niż typowe MiBM, chyba że się nie znam i nie dostrzegam takich samych zagadnień, mechanika jest też podobno dosyć przestarzała i z tego, co widziałam, trudniej jest znaleźć pracę dla takiego inż. mechanika vs dla inż. mechatronika
      • Fizyka Techniczna (PW) - podobno większość podszkala się potem na programistów itp., więc czy w ogóle warto te kilka lat uczyć się fizyki, czy może lepiej od razu rozważyć informatykę? 

Byłabym wdzięczna za każdą odpowiedź na to co można w praktyce w przyszłości robić po tych kierunkach, czym zazwyczaj zajmuje się potem w pracy, czym właściwie trzeba się interesować, żeby studia na poszczególnych kierunkach przynosiły satysfakcję, dla kogo tak konkretnie one są? Może są jakieś kierunki łączące trochę taką twórczą technikę/mechanikę z typowo naukowymi przedmiotami? (wybieram się na 99% na którąś politechnikę, więc takie kierunki brałabym pod uwagę)

Przepraszam, jeśli temat się powiela, ale przejrzałam już chyba prawie całe forum i nadal nie potrafię się określić XD
    • Przez QaZmLp
      Witam. Wie ktoś jakie były progi punktowe na Automatykę i Robotykę na Wydziale Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach w ostatnich latach? Oczywiście progi nie są jednakowe w każdym roku,  ale ta informacja dałaby jakikolwiek podgląd na sytuację.
    • Przez marcin1504
      Witam, zastanawiam się nad wyborem kierunku. Sądzę, że mechatronika na wydziale samochodów i maszyn roboczych mogła by być czymś dla mnie. Mógłbym prosić o jakieś opinie na temat kierunku lub wydziału? Lub jaki inny wydział byście polecili? Właściwie na czym polega różnica. Z góry dziękuję.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Hej!   Trafiłem tutaj przez przypadek surfując po internecie, i zauważyłem te forum, chciałbym się doradzić kogoś co mogę zrobić w mojej aktualnie kiepskiej sytuacji.. w skrócie sytuacja życiowa zmusiła mnie do przerwania Technikum i wyjechania za granicę, 2 tygodnie temu wróciłem do kraju na stałe, aktualnie mam 30 lat i chciałbym zrobić jakiś kurs roczny by coś zmienić, lub też rozmyślałem nad zrobieniem średniego w Liceum dla dorosłych, ale zastanawiam się czy jest sens robić te 3-4 lata Liceum by mieć średnie wykształcenie, ponieważ wciąż nie będę miał żadnego zawodu, znalazłem w mojej okolicy roczną szkołę która mnie zainteresowała w kierunku E-Commerce, ponieważ bardzo to wszystko się rozwija, natomiast nie wiem jak to później będzie z pracą, nie wiem co aktualnie zrobić ktoś coś może doradzić? co by zrobił na moim miejscu, czuję że jestem tak bardzo do tyłu wracając po 10 latach..
    • W lipcu tego roku miałam mieć obronę pracy licencjackiej, jednak nie wyrobiłam się z jej napisaniem. Kontynuowałam pisanie pracy dalej, aby przystąpić do terminu wrześniowego, ale moja Pani promotor ciągle coś zmieniała w mojej pracy, potrafiła nawet zmienić zaakceptowane przez nią wcześniejsze treści. Moja praca nadal nie była gotowa we wrześniu. Na początku października składałam podanie o przedłużenie terminu złożenia pracy dyplomowej. Przedłużenie było możliwe do 30 października. Nadal kontynuowałam pisanie pracy. W listopadzie wciąż miałam kontakt z moją promotorką, która nadal przesyłała mi swoje poprawki dotyczące mojej pracy. Ostatnio kiedy sprawdzałam swój status w wirtualnej uczelni zauważyłam, że zmienił się na „w procedurze skreślenia”. Napisałam w tej sprawie do centrum obsługi studenta, gdzie odpisano mi, że w związku z tym, że nie obroniłam się do końca października zostałam skreślona i z tego tytułu seminarium jest traktowane jako niezaliczone i mogę ubiegać się o powtarzanie semestru. Bardzo zależy mi na ukończeniu tych studiów, jednak zastanawiam się czy powtarzając semestr będę mogła kontynuować dalsze pisanie dotychczasowej pracy, czy będę musiała uczęszczać na seminarium nowego promotora i pisać pracę od nowa? 
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.