Skocz do zawartości
Illwreakyabonez

Jak pracodawcy patrzą na WSFiZ

Rekomendowane odpowiedzi

Ahoj! Właśnie napisałem maturę z rozszerzonej matmy (okolice 50%), jeszcze czeka mnie fizyka i hiszpański (angielski dwujęzyczny zakładam na około 70-80%). Matura została przeze mnie napisana rok po ukończeniu liceum - dostałem w kość i postanowiłem poważnie zabrać się za swoją karierę i wybrałem Finanse i Rachunkowość.

Oczywiście na wstępie wspomnę, że przeceniłem swoje możliwości (ogarnięcie fizy, matmy, hiszpańskiego, wymaksowanie angielskiego na poziomie dwujęzycznym jednocześnie pracując, ale przynajmniej próbowałem ;)) i na SGH się nie dostałem (de facto jeszcze nie ogłoszono wyników, ale to chyba jasne ;p). Pozostało mi jedynie rozejrzeć się za innymi uczelniami o profilu ekonomicznym, z tym warunkiem jednak, że powinny być w Warszawie (mam tam mieszkanie po stryjku, więc koszty życia będą o wiele mniejsze, na co kładzie szczególny nacisk mój ojciec - nie dziwię się, wręcz nawet zgadzam z tym). Z tego co znalazłem w internecie, to w Warszawie jedynie jest kilka uczelni, z czego większość ma wysokie progi (jeszcze rok nauki i 3-cie podejście do matury może poskutkowało by dostaniem się tam, ale to raczej odpada ;p). Jest też SGGW, które mnie wybitnie odpycha, ponieważ w rozkładzie zajęć znalazłem tam jedynie nauki o gospodarstwach wiejskich, itp., zamiast zajęć typowo finansowych.

Z tego powodu wstępnie wybrałem WSFiZ (Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania), najściślej ujmując "Rachunkowość Finansowa". Jest to uczelnia prywatna, i tutaj zaczyna się moje pytanie: 
Mam zamiar podciągnąć indeks najwyżej jak się da (jak będę potrafił), żeby potem dostać się na studia II stopnia na SGH (matmy uczyłem się jedynie rok, od podstaw, dlatego mam 50% z rozszerzenia, a nie chcę spędzać kolejnego roku w domu zakuwając).
1. Czy indeksy na uczelniach prywatnych i publicznych "mają tą samą wartość" przy naborze na uczelnie publiczne?
2. Jeżeli moja historia edukacji będzie wyglądać w ten sposób: Uczelnia prywatna -> Uczelnia publiczna SGH, to czy pracodawcy będą podchodzić do tego jakbym uczył się na SGH od samego początku, czy raczej "będą wiedzieć", że to nie wyglądało tak cukierkowo jak w przypadku osób, które napisały tą maturę na +90%?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Raczej tak dlatego na dobrych uczelniach są egzaminy wstępne

2. Dla pracodawcy nie będzie to miało dużego znaczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez Licealista520)
      Cześć, kończę liceum i mam indeks na różne uczelnie, między innymi na SGH. Zastanawiam się czy warto, oraz mam parę pytań. Czy faktycznie są takie dobre perspektywy (np. po fir)? Jakie są zarobki po studiach? Czy łatwo wyjechać na erasmusa np. do Azji? 

Proszę, piszcie tutaj albo na adres: 

Dzięki za odpowiedzi
    • Przez Licealista520)
      Cześć, kończę liceum i mam indeks na różne uczelnie, między innymi na SGH i na UW, np. na prawo, które także mnie interesuje. Czy da się połączyć te dwa kierunki? Czy jest to możliwe? Czy jest dogodny dojazd z budynku SGH na stare miasto? Czy takie połączenie może realnie zwiększyć zarobki w przyszłości?

Jeżeli ktoś ma jakieś informacje, albo sam tak studiuje to proszę, piszcie tutaj albo na adres: 

Dzięki za odpowiedzi 
    • Przez Kxpl
      Cześć, 
      Man pytanie. Jestem w technikum na kierunku technik informatyk w dość małym mieście. Po liceum zamierzam iść na studia w Warszawie, i tu 1 pytanie
      1. Gdzie mogę najlepiej iść na studia informatyczne w Warszawie poza wat? 
      2. Czy sie opłaca
      3. Jaka dzielnica? Według mnie chyba Mokotów lub Żoliborz
      4. Jakie mniej więcej są koszty utrzymania
      Dzięki za odpowiedzi, dodam że chce się przenieść na stałe. 

• Przez Wiktoria__
      Bardzo proszę o pomoc, pilne!!
      Gdzie od października 2021 roku w Warszawie, mogę studiować kierunek praca socjalna zaocznie?
      Dziękuję za pomoc
    • Przez zefir
      Jeżeli studiujesz w Warszawie albo właśnie wybierasz się tutaj na studia, będziesz szukać mieszkania, pokoju, apartamentu na dzień tydzień miesiąc czy rok, daj nam znać. Projekt HostingWarsaw tworzony przez studentów dla studentów, zwłaszcza uczestników programu Erasmus, by oferować komfortowe mieszkania do wynajęcia w samym sercu Warszawy, natychać wynajmy duchem polskiej gościnności i otwartości na poznawanie nowych kultur. zobacz naszą stronę HostingWarsaw - apartamenty do wynajęcia na elastycznych warunkach i skontaktuj się z nami, powiedz gdzie studiujesz i co, opowiedz o swoich oczekiwaniach i znajdziemy dla ciebie świetny pokój, mieszkanie apartament do wynajęcia w warszawie.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Cześć, poszukuję idealnego smartwatcha dla mojego 13-letniego syna. Jest on bardzo aktywny sportowo, dlatego chciałbym, aby urządzenie posiadało funkcje takie jak krokomierz, licznik kalorii, monitor braku aktywności oraz funkcję "znajdź zegarek". Moi znajomi polecili mi model Techmade Smartwatch Freetime Sport Style, którego link znajduje się tutaj: https://www.zegarek.net/smartwatche-techmade/smartwatch-tm-freetime-spt1 Co o nim sądzicie?
    • Cześć, nie będę opowiadać całej sytuacji konfliktu z prowadzącą i niezaliczenia u niej przedmiotu które moim zdaniem było niesłuszne. W każdym bądź ma być dodatkowy termin poprawki jeszcze w tym roku żeby nie trzeba było specjalnie chodzić na warunek w kolejnym. Aby podejść do takiego dodatkowego terminu wymagana jest zgoda prowadzącej. Wiem że prowadząca zgodziła się na na tą poprawkę innym osobom, jeśli chodzi o mnie też wyraziła na to zgodę, ale słownie a trzeba do niej napisać e-mail i ona musi wyrazić zgodę pisemnie. Napisałam, ale narazie odpowiedzi nie ma. Mam obawy że jednak prowadząca z racji wcześniejszego konfliktu celowo nie zgodzi się na podejście do poprawki. Nie powie tego wprost, ale będzie mnie ignorować i nie odpowie oficjalnie na e-mail. Rozumiem że nie musi wyrazić na to zgody, ale skoro wyraziła zgodę innym a mnie ignoruje, nie odpowiada na wiadomość e-mail z prośbą o zgodę na dodatkowe zaliczenie, to czy można to gdzieś zgłosić że utrudnia mi zakończenie studiów? 
    • Cześć   Krótkie pytanie do osób znających się na temacie.   Czy studia na Wydziale Samochodów i Maszyn Roboczych na kierunku Inżynieria mechaniczna przygotują mnie do pracy jako technolog? Mam na myśli specjalizację Wspomaganie Komputerowe Prac Inżynierskich. Chciałbym tylko zaznaczyć, że mowa o studiach niestacjonarnych dlatego Wydział Mechaniczny Technologiczny (dawniej Inżynierii Produkcji) odpada, ponieważ tam studia niestacjonarne I stopnia zostały całkowicie wycofane. 
    • Jeżeli chodzi o drukowanie, to wszystko zależy kto gdzie mieszka  Jak ktoś mieszka w Krakowie bądź okolicach to myślę, że warto pomyśleć o lobos promo https://lobos.promo/  jest tutaj również możliwy spersonalizowany druk cyfrowy z tego widziałam. Mam nadzieję, że komuś się przyda.
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.