Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zaczne od tego, że rok studiowalam na innej uczelni, a teraz rozpoczełam studia od początku na innej uczelni na tym samym kierunku (tylko ze sa inne specjalnosci). Rezygnujac z poprzedniego kierunku dostalam karte przebiegu studiow i mam pytanie czy w tej karcie oceny koncowe z przedmiotu sa tylko z egzaminow czy z cwiczen tez ale jako jedna ocena? Bo np. mialam z matematyki cwiczenia i wyklady a na karcie jest napisane ze mialam 30 wykladow i 30 cwiczen i  obok jest napisana jedna ocena a przeciez z cwiczen jest osobna ocena i z egzaminu tez. Ostatnio napisalam wniosek o uzyskanie odpisu zaliczen z cwiczen i uczelnia przyslala mi ponownie karte przebiegu studiow a nie koncowe oceny z cwiczen jakie chcialam. Czy na tej podstawie czyli karcie przebiegu studiow moge starac sie u osoby prowadzacej cwiczenia zeby uznala mi ocene z matematyki, bo pani doktor ktora prowadzi wyklady z matematyki sie zgodzila ale problem jest w tym ze jest jedna ocena z matematyki jako ocena koncowa przedmiotu i nie wiem czy to mozna traktowac jako tez ocena za cwiczenia czy musze ponownie napisac do uczelni pismo o uzyskanie odpisu ocen koncowych z cwiczen? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepisanie ocen to zawsze dobra wola prowadzącego. Dobrze, że Twój się zgodził. Powinnaś mieć ślad oceny w systemie elektronicznym. Wówczas dziekanat nie powinien robić problemów z wydaniem zaświadczenia. Na karcie przebiegu studiów może być jedna usredniona ocena z przedmiotu. Zobacz do regulaminu uczelni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Łukasz napisał:

Przepisanie ocen to zawsze dobra wola prowadzącego. Dobrze, że Twój się zgodził. Powinnaś mieć ślad oceny w systemie elektronicznym. Wówczas dziekanat nie powinien robić problemów z wydaniem zaświadczenia. Na karcie przebiegu studiów może być jedna usredniona ocena z przedmiotu. Zobacz do regulaminu uczelni. 

Bo w systemie usos mam oceny ale tylko z egzaminow w sensie ze jak mialam cwiczenia i wyklady z jednego przedmiotu to ocene mam wpisana za egzamin a za cwiczenia nie byly wpisywane oceny (np z jednego przedmiotu z cwiczen mialam ocene 4,0 a z egzaminu 4,5 i na karcie przebiegu studiow jest napisane: ocena koncowa przedmiotu 4,5.) I czy moge starac sie o wydanie zaswiadczenia o ocenach koncowych z cwiczen bo w jakims protokole na uczelni na pewno maja zapisane a po prostu do systemu usos nie byly wpisywane oceny z cwiczen. I ten wniosek o wydanie takiego zaswiadczenia powinnam napisac do dziekana czy prodziekana od ktorego dostalam dwa razy karte przebiegu studiow czy moga byc jakies problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Możesz napisać o takie zaświadczenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Łukasz napisał:

Tak. Możesz napisać o takie zaświadczenie. 

Dzięki. I mam jeszcze ostatnie pytanie czy piszac o to zaswiadczenie napisac z jakimi prowadzacymi mialam cwiczenia czy nie trzeba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oni mają to w systemie, ale powinnaś napisać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez MRG
      Cześć. Chciałbym się dowiedzieć jak na waszych uczelniach jest z ankietami dotyczącymi oceny wykładowców. W miarę możliwości chciałbym się dowiedzieć jak wygląda akcja promocyjna i czy w ogóle taka jest i czy w ogóle ankietyzacja jest przeprowadzana.
    • Przez baobab
      Szukałem już zastosowania punktów ECTS, ale jedyne sensowne przeze mnie znalezione to zaliczenie przedmiotów. Jestem dopiero na 1 roku informatyki, ale sądziłem, że łączna liczba punktów ECTS jest zależna od iloczynów ocen i ich wag. Tymczasem mam maksymalną sumę punktów, co nie oznacza najwyższych z możliwych ocen.  Jak rekrutowani są w takim razie studenci na studia 2. stopnia? Przez egzamin, rozmowę? Jak w przypadku informatyki w szkole bardziej prestiżowej niż ta, do której uczęszczam? Czemu w takim razie służą oceny? 
    • Przez Falwack
      Witam! 
      Mam taką sytuację: 
      Otóż w pierwszym semestrze mi i kilku osobom z mojej grupy nie udało się zaliczyć ćwiczeń z jednego przedmiotu. Prowadzący te ćwiczenia zrobił jeszcze jedną poprawę w semestrze letnim (jakoś mniej więcej w kwietniu). 
      Problem polega na tym, że w USOS'ie ciągle są wpisane 2. Byłem w tej sprawie u prowadzącego ćwiczenia, ten mi powiedział, że odesłał oceny do prowadzącego cały przedmiot (czyli tego który prowadzi wykłady). Byłem u niego z prośbą o poprawę tych ocen w USOS'ie, jednak ten powiedział mi, że protokół za semestr zimowy został zamknięty w lutym i że oceny są w dziekanacie (czego nie zrozumiałem, bo co one by robiły w dziekanacie?) 
      No i teraz problem polega na tym, że przez to, że w USOS'ie to jest nie poprawione my mamy niezaliczony pierwszy semestr. Co zrobić w takiej sytuacji? Mam w planach oczywiście iść jutro z tym do dziekanatu, ale ten dziekanat na moim wydziale działa gorzej niż urzędy w Polsce i zapewne odeślą mnie znów do prowadzącego przedmiot a USOS to jest jednak miejsce, w którym rozliczamy się z całego roku nauki. Prowadzący ten przedmiot mówił mi niby, że to co w dziekanacie to obowiązuje, no ale jednak mimo wszystko obowiązuje wykaz ocen z USOS'a a w USOS'ie widnieje 2, pomimo tego że wszyscy ten przedmiot poprawili. 

• Przez Oliwkaa
      Witam wszystkich  
      Od października zamierzam zmienić kierunek studiów i mam pewien problem. Aktualnie jestem na drugim semestrze kierunku pielęgniarstwo ale totalnie się w tym nie odnajduje i chcę je zmienić na administrację. I tu moje pytanie jak wygląda sprawa z ocenami... Sesja niebawem, raczej zaliczę wszystkie przedmioty ale w indeksie mam wypisaną praktykę zawodową wakacyjną do której już nie podejdę. Tym oto sposobem nie będę miała wszystkich ocen w indeksie i wystarczającej liczby punktów ECTS więc z automatu nie zaliczę semestru. Teraz mam takie przedmioty jak angielski, wf i przedmiot swobodnego wyboru które mam zaliczone na 5. W pierwszym semestrze administracji rownież są te przedmioty, i tu pytanie czy da się je jakoś przenieść żeby nie musieć ich powtarzać? 
      Z góry dziękuje za pomoc 
    • Przez jmjk
      Cześć!
      Z góry przepraszam, jeśli temat już był. 
      Przedstawię moją sytuację, ponieważ mam pewien problem i nie bardzo wiem, co mogę zrobić, by go rozwiązać. 
      Jak w tytule, chodzi o zaliczenie ćwiczeń. A mianowicie - jak chyba w większości przypadków, żeby zaliczyć przedmiot, trzeba mieć zaliczone m.in. ćwiczenia, czyli oba kolokwia, których nie zaliczyłam w pierwszym terminie. Na dobiegu zaliczyłam tylko jedno kolokwium. Drugie niestety, jak się dowiedziałam od prowadzącego, mogę dopiero w sesji poprawkowej (po 8 lipca) jednak w związku z tym, że 1 lipca miałam jechać za granicę, poprosiłam prowadzącego, aby dał mi możliwość jeszcze jednej poprawy jeszcze w tym miesiącu, (egzamin z tego przedmiotu jest 30.06).  Zgodził się. Jednak dzisiaj otrzymałam od niego kolejna wiadomość o treści: " Nie mogę egzaminowac Pani bez zapasu dni na ewentualny egzamin komisyjny. Jeżeli nie ma Pani rezerwy i musi Pani jechać, to proszę składać podanie do dziekana i przenieść zaliczenie i egzamin na wrzesień." 
      Miał ktoś podobną sytuację? Może Wasi znajomi mieli? Albo znajomi znajomych? Albo po prostu ktoś wie, co w takiej sytuacji mogę zrobić, żeby móc zaliczyć ćwiczenia wcześniej? 
      Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie.
      Pozdrawiam.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Hej!   Trafiłem tutaj przez przypadek surfując po internecie, i zauważyłem te forum, chciałbym się doradzić kogoś co mogę zrobić w mojej aktualnie kiepskiej sytuacji.. w skrócie sytuacja życiowa zmusiła mnie do przerwania Technikum i wyjechania za granicę, 2 tygodnie temu wróciłem do kraju na stałe, aktualnie mam 30 lat i chciałbym zrobić jakiś kurs roczny by coś zmienić, lub też rozmyślałem nad zrobieniem średniego w Liceum dla dorosłych, ale zastanawiam się czy jest sens robić te 3-4 lata Liceum by mieć średnie wykształcenie, ponieważ wciąż nie będę miał żadnego zawodu, znalazłem w mojej okolicy roczną szkołę która mnie zainteresowała w kierunku E-Commerce, ponieważ bardzo to wszystko się rozwija, natomiast nie wiem jak to później będzie z pracą, nie wiem co aktualnie zrobić ktoś coś może doradzić? co by zrobił na moim miejscu, czuję że jestem tak bardzo do tyłu wracając po 10 latach..
    • W lipcu tego roku miałam mieć obronę pracy licencjackiej, jednak nie wyrobiłam się z jej napisaniem. Kontynuowałam pisanie pracy dalej, aby przystąpić do terminu wrześniowego, ale moja Pani promotor ciągle coś zmieniała w mojej pracy, potrafiła nawet zmienić zaakceptowane przez nią wcześniejsze treści. Moja praca nadal nie była gotowa we wrześniu. Na początku października składałam podanie o przedłużenie terminu złożenia pracy dyplomowej. Przedłużenie było możliwe do 30 października. Nadal kontynuowałam pisanie pracy. W listopadzie wciąż miałam kontakt z moją promotorką, która nadal przesyłała mi swoje poprawki dotyczące mojej pracy. Ostatnio kiedy sprawdzałam swój status w wirtualnej uczelni zauważyłam, że zmienił się na „w procedurze skreślenia”. Napisałam w tej sprawie do centrum obsługi studenta, gdzie odpisano mi, że w związku z tym, że nie obroniłam się do końca października zostałam skreślona i z tego tytułu seminarium jest traktowane jako niezaliczone i mogę ubiegać się o powtarzanie semestru. Bardzo zależy mi na ukończeniu tych studiów, jednak zastanawiam się czy powtarzając semestr będę mogła kontynuować dalsze pisanie dotychczasowej pracy, czy będę musiała uczęszczać na seminarium nowego promotora i pisać pracę od nowa? 
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.