Zaloguj się, aby obserwować tę zawartość
Obserwujący
0
Bezpieczeństwo, kierunek humanistyczny czy asp?
dodany przez
Taem, w Kierunki studiów
-
Podobna zawartość
-
Przez sosolnik
Witajcie
Czy studiuje z ktoś z was Kierunek obronność państwa na uczelni WAT w Warszawie
http://www.wat.edu.pl/portfolio/obronnosc-panstwa/
Czy ten kierunek jest warty uwagi i czy spełnia wasze oczekiwania?
Może macie jakieś ciekawostki do napisania na temat tego kierunku?
Po prostu boję się, iż ten kierunek jest "dobrze opisany" a w rzeczywistości to pic na wodę i, że nic ciekawego się tam nie robi.
Jak porównywałem sobie ten kierunek z obronnością na ASW to niebo a ziemia. WAT o wiele lepiej się prezentuje i według mnie ma o wiele więcej do zaoferowania.
Proszę o opinie
-
Przez kaskakaska
Witam,
jestem absolwentką wybierającą się na studia zaoczne. Na moim celowniku znalazło się bezpieczeństwo wewnętrzne i teraz pytanie do was: jak z pracą po tym kierunku?
Kierunek jest bardzo interesujący lecz obawiam się że po studiach będę w przysłowiowej czarnej d*
-
Przez OneLeaf
Dobry wieczór,
Problem jest dość dziwny albo to ja jestem strasznie dziwny. Możliwe, że potrzebuje tej rozmowy, czy rady, która pomogłaby mi bardziej zdecydować jaki kierunek byłby dla mnie odpowiedni.
Moja sytuacja wygląda tak, iż byłem już studentem Informatyki na Uniwersytecie Śląskim, ale nie spodobała mi się forma zajęć albo bardziej kadra nauczycielska prowadząca zajęcia. Przeniosłem się na WSB na bezpieczeństwo narodowe, myślałem również o grafice komputerowej, ale ze względu na słabą wiedzę o grafice postanowiłem iść na razie na inne studia żeby nie marnować czasu i zrobić jakiś kierunek póki nie zdobędę potrzebnej wiedzy do podjęcia studiów na kierunku grafika komputerowa. Moje zainteresowanie się BN jest spowodowane tym, że jestem fanem CSI: Kryminalnych zagadek Miami, Agnetów NCIS, czy ogólnie seriali związanych z kryminalistyką, policją, FBI, CBA itp.
Nie ukrywam, po pewnym czasie stwierdziłem, że BN nie jest chyba dla mnie. Wynika to z tego, iż dużo czytałem na temat BN. Od czytania różnych artykułów, czy opini niektórych użytkowników się pogubiłem. Chciałbym pracować lub wykonywać taki rodzaj pracy jak w ww. serialach, ale może to chwilowe zauroczenie. W serialach, czy filmach pewnie wszsytko jest bardzo kolorowo i fajnie przedstawione, a rzeczywistość może być inna. Zapewne też trzeba cieżko zapracować na to. Dlatego postanowiłem wrócić na UŚ na Informatykę, spróbować jeszcze raz. Teraz kiedy zrezygnowałem z tego kierunku mam przeczucie, że powinienem był tam zostać. Możliwe, iż dopiero teraz zauważyłem, że źle postąpiłem i nie powinienem rezygnować z kierunku. Przypomnę, że tak naprawdę interesuje mnie grafika komputerowa/rysowanie, tylko jak na razie umiejętności kuleją , ale pracuje nad tym. Chcę znaleźć coś alternatywnego w przypadku, gdy coś pójdzie nie tak .
Myślałem również nad filologią angielską z tłumaczeniem japońskim na UŚ. Głownie to mnie interesuje japonistyka. Rozmawiałem na ten temat z kolegą i powiedział, że wymieniona filologia na (tutaj nie jestem pewny, czy chodziło mu o UJ(Uniwersytet Jagieloński), czy UŚ(Uniwersytet Śląski) po części jest przyjemna, ale jednak nie do końca. Według niego spoko jest się uczyć japońskiego na własną rękę, niż uczyć się tego na studiach. Trochę mnie to zniechęciło.
Mam dziwne uczucie odnośnie studiów dziennych i zaocznych. Odnoszę wrażenie, że studia dzienne są lżejsze i więcej się można nauczyć (również nauka we własnym zakresie) lub są bardziej praktyczne, a zaoczne są czasochłonne i pozbawione sensu.
Proszę o pomoc, czy ewentualną rozmowę na ten temat. Szukałem trochę na forum, ale wciąż nie jestem zaspokojony .
-
Przez muritiel
Hej.
Kończę w tym roku szkolnym profil biologiczno chemiczny i zdaję rozszerzony angielski i chemię. Wyjeżdżam na studia do UK i generalnie moim wyborem numer jeden jak na razie jest marketing,ale szukam też alternatywy. Chciałam studiować marketing, bo daje to różne możliwości zatrudnienia, konkretną wypłatę i wiem, że podołam takiej pracy z moim charakterem. Jednak ostatnio miewam wątpliwości czy to na pewno pasuje do mnie i czy widzę się w takiej roli. Wiem, że to absolutnie nie jest związane z marketingiem, jednak od zawsze byłam mocno zainteresowana poważnymi tematami i problemami społecznymi. Mówię tutaj o korupcji, handlu narkotykami, różnego rodzaju oszustwami na dużą skalę itd. Szukam teraz opcji ciekawych i dobrze płatnych zawodów, które byłyby powiązane z tymi tematami. Jestem gdzieś pomiędzy umysłem ścisłym i humanistycznym. Nie wiem czy nadaję się na dziennikarza śledczego, ponieważ pisanie nie jest moją pasją i jestem w tym raczej przeciętna. Nie widzę się też w roli policjantki. Poza policją rozważę każdą propozycję i możliwość. Może coś związanego z narkotykami? W końcu jestem na chemii. Znacie jakieś ciekawe zawody lub kierunki studiów, po których znalezienie pracy nie jest niemożliwe ani nie wymaga "znajomości"? Najlepiej gdyby kierunki te były także dostępne w UK
Z góry dziękuję za odpowiedzi
-
Przez skolmixx
Cześć, od jakiegoś już czasu przeglądam zasoby internetu w poszukiwaniu kierunku studiów, który ułatwi mi w przyszłości uzyskać pracę marzeń. Udało mi się natknąć na bardzo ciekawy kierunek, o którym jest nawet mowa na tym forum (odnośnik poniżej). Mowa o kierunku psychologia kryminalistyczno-śledcza jednak jest ona tylko dostępna w szkole w Poznaniu. Ja jestem z Warszawy i chciałbym też w niej pozostać na czas edukacji w szkole wyższej. Dlatego zwracam się z pytaniem do Was jaki kierunek studiów powinienem wybrać jeśli chcę w przyszłości pracować jako agent, móc prowadzić śledztwa i rozwiązywać sprawy. Chciałbym skończyć w Agencji Wywiadu. Nie wykluczam jednak BOR-u. Proszę o pomoc i opinie
TEMAT
-