Skocz do zawartości
Mikołaj_235

Matura 2018 z języka polskiego - potrzebna pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa jest taka - byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w temacie - potrzebuję pokrótce wypunktowane najważniejsze zagadnienia na maturę z polskiego, wyłącznie podstawę. Teoria, język, kulturoznawstwo, literatura, najistotniejsze konteksty i motywy (coś typu wydarzenia historyczne, ojczyzna, miłość, bohaterstwo, pasja, praca - z przykładami). Minimum, które zapewni mi zdanie na 30% i pisemnej i ustnej. Polski zawsze był, jest i będzie moją solą w oku i jest to jedyny przedmiot, który czarno widzę na przyszłorocznej maturze. Jestem na mat-fiz'ie, nie interesuję się tematem, rozumiem niezbyt wiele (i, żeby nie było, nie sugeruję, że tak ma każdy na tym rozszerzeniu), 1/3 lektur nie przeczytałem, 3/5 już nie pamiętam, ale na studia chcę iść. Czytałem listę obowiązkowych lektur, próbuję się uczyć z podręczników, repetytoriów etc., ale idzie to tak jak stereotypowym humanistom z matmą. Z matmy podstawy piszę na 90%+, rozszerzenia 75%+.

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez Mampytanie
      Witam. Jestem tegorocznym maturzystą i mam zamiar studiować FiR na UŁ.
      Czy z niżej podanymi wynikami mam szansę się tam dostać?
      Ang roz: 90%
      Geo roz: 60%
      Matematyka podstawowa : 80%
      Jeżeli dobrze zrozumiałem zasady rekrutacji to mam ok. 580 pkt. Za odp z góry dziękuję.

• Przez Azjatahaha
      Część.
       Mam pytanie czy jestem w stanie odzyskać pieniądze po skreśleniu z listy studentów ? 
       Sytuacja wyglądała tak że uczelnia skreśliła mnie z listy studentów za brak postępów w nauce . Po dacie skreślenia dostałem pismo o zapłaceniu ostatniej raty za semestr. Gdy nie opłacę w danym terminie sprawa zostanie skierowana na drogę sądową . Czy po takiej sytuacji jestem w stanie złożyć wniosek o zwrot pieniędzy za okres w którym nie uczestniczyłem na studia ? 
    • Przez Natari
      Witam, 

W tym roku będę poprawiać maturę z angielskiego i historii na rozszerzeniu.W tamtym roku pisałam normalnie maturę i zdałam wszystko na dość zadowalającym poziomie( wszystko powyżej 55%) na rozszerzeniu zdawałam przedmioty powyższe i jeszcze język polski na 70%. Jednak historia i angielski nie poszły mi już tak dobrze jak chciałam. Do sedna, zastanawiam się nad administracją ale dużo osób mi ją odradza ponieważ nie ma po niej pracy... I moje pytanie czy faktycznie jest w tym ziarnko prawdy? A jeżeli tak to jakie inne studia mogę podjąć po tych rozszerzeniach? Pozdrawiam
    • Przez Pawel111
      Witam, boje się ze nie zdam matury z polskiego przez rozprawkę maturalna mimo ze nie ma błędów rzeczowych ale teza nie zbyt  pasuje do argumentów,  czy przez to obleje ? Jak egzaminator na to patrzy ?

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Może Ci być cieżko wyjechać po studiach, jeśli chcesz pracować w zawodzie. Warto jednak dodatkowo wziąć pod uwagę wyjazd na studia za granicę lub po prostu przebranżowienie się Dużo zależy do tego, czy chcesz wyjechać na stałe za granicę, czy zależy Ci na tym, aby po prostu sobie dorobić, a później wrócić do Polski. Moja znajoma zdecydowała się na wyjazd na kilka lat za granicę jako opiekunka do osób starszych, dzięki temu udało się jej zarobić szybciej kwotę, której potrzebowała. Wiem, że wyjeżdzał i była bardzo zadowolona
    • Słyszeliście o takim kierunku? Co o nim myślicie?
    • Jeśli chcesz połączyć filozofię z psychologią, to w Krakowie na Uniwersytecie Pedagogicznym jest kierunek "Filozofia rozwoju osobowego z elementami psychologii". 
    • Taki kierunek może pomóc rozwinąć umiejętności miękkie, rozumienie człowieka i jego potrzeb, co może przydać się np. w coachingu, przy organizacji szkoleń dla pracowników firm albo w marketingu. Poza tym AI może nauczyć się programować, malować, śpiewać, żonglować, jeżdżąc na łyżwach i wykonując arię operową, wypełniać tabelki w excelu itp., ale nigdy nie zrozumie w pełni człowieka. To nasza najbardziej ludzka umiejętność i dlatego warto w nią zainwestować. Polecam artykuł o podobnym "niepraktycznym" kierunku: filozofii. https://rynekpracy.pl/artykuly/czy-warto-zatrudnic-filozofa
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.