Skocz do zawartości
OswaldKowalski

Medycyna- Niemcy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam dość dużo pytań skierowanych do osób studiujących medycynę w Niemczech.

1. Jakie są warunki rekrutacji:

-Jaki poziom języka trzeba mieć (obecnie jestem na B2 ale do matury 3 lata także mam dużo czasu)?

-Czy oceny ze świadectwa mają jakieś znaczenie?

2. Zakwaterowanie:

- Ile kosztuje utrzymanie się: wynajem pokoju/mieszkania +koszt opłat i jedzenia?

- Czy istnieją jakieś stypendia dla studentów zza granicy?

- Czy są jakieś opłaty na uczelni?

3. Obłożenie uczelni:

- Czy trudniej dostać się na medycynę w Niemczech czy w Polsce?

- Które uczelnie mają najwięcej chętnych?

4. Gdzie studiujecie i jakie są wasze odczucia?

Proszę żeby odpowiedzi udzielały osoby, które studiują lub studiowały.

Dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy od tego dzial. Studia zagraniczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O studiach w Niemczech juz kilka tematow bylo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez julesie
      Czesc wszyscy,
      mam pytanie do was. Od urodzenia mieszkam w Niemczech, tutaj chodzilam do szkoly i tez ja skonczylam niemiecka matura (="Abitur"). Moja matka jest Polka, moj ojciec jest Niemcem. Cale zycie w kazde ferie praktycznie jezdzilismy do Polski, po maturze spedzilam rok w Warszawie i pracowalam tam jako nauczycielka Niemieckiego i Angielskiego. Moje marzenie to studia medycyny (kierunek lekarski). W zwiazku z astronomicznymi wymaganiami co do studiow medycznych w Niemczech (wymagana przecietna to 1,0 - 1,1) i mimo temu ze dobrze zdalam mature, mialabym tylko szanse czekania 7 lat, aby dostac sie przez tak zwany czas oczekiwalny. To jednak dla mnie nie wchodzi w gre. Bardzo mi sie podobalo zycie w Polsce, moge sobie wyobrazic tu mieszkac w przyszlosci. Zastanawiam sie wiec nad kierunku lekarskim w Polsce. Problem w tym, ze przez skomplikowany system licealny w Niemczech, mialam limitowane mozliwosci co do wyboru przedmiotow do matury. Zdalam ja z m. in. z chemii na rozszerzonym poziome i z matematyki na poziomie podstawowym. Biologii i fizyki zas przez ostatnie 2 lata szkoly wcale nie mialam (musze tu dodac, ze w Niemczech jedyne co sie liczy to jest przecietna ocena z matury, a nie to z jakich przedmiotow sie ja zdawalo. Dlatego najlepsze co mozna zrobic to jest wybranie przedmiotow z ktorych jest sie naprawde dobrym. A biologii nie moglam na moim profilu wybrac ze wzgledu na to ze kurs odbywal sie w tych samych godzinach jak chemia).
      A wiec moje pytanie: czy wiecie, czy jest mozliwosc zeby dostac sie na studia medycyny w Polsce bez biologii na maturze? Z tego co czytalam dotad na stronach uniwersytetow to bez biologii praktycznie nie mam szans...
      Dziekuje z gory
      Julia
    • Przez Joanna
      Uniwersytet Medyczny w Białymstoku obchodzi swoje 65 lecie. Uroczystości związane z tą rocznicą, a także Centralna Inauguracja Roku Akademickiego 2015/2016 odbędą się 9 października 2015 roku, o godzinie 10:00 w Operze i Filharmonii Podlaskiej przy ul. Odeskiej.   W ramach uroczystości nastąpi między innymi wręczenie nagród i odznaczeń, występ Aleksandra Teligi, immatrykulacja studentów z krajowych uczelni medycznych oraz wykład inauguracyjny Pana profesora Jacka Jassema pt. "Pułapki medycyny opartej na dowodach naukowych".   Władze uczelni serdecznie zapraszają na to wydarzenie.    
      Plan uroczystości: http://www.umb.edu.pl/aktualnosci/10032,Centralna_Inauguracja_Roku_Akademickiego_2015-2016_Uczelni_Medycznych_-_09102015_g_1000
    • Przez Mysza
      Co lepiej wybrać pielęgniarstwo, czy położnictwo?
    • Przez Weroncia
      Mam pytanie do osób studiujących położnictwo lub pielęgniarstwo, otóż chciałabym się dowiedzieć jak takie kierunki wyglądają, no i czy są może niepubliczne uczelnie, które oferują położnictwo lub pielęgniarstwo I jak z znalezieniem pracy, dodam że chciałabym ukończyć tutaj naukę i wyjechać   

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Jeżeli chodzi o drukowanie, to wszystko zależy kto gdzie mieszka  Jak ktoś mieszka w Krakowie bądź okolicach to myślę, że warto pomyśleć o lobos promo https://lobos.promo/  jest tutaj również możliwy spersonalizowany druk cyfrowy z tego widziałam. Mam nadzieję, że komuś się przyda.
    • Tak jak ktoś napisał. Łatwo jest założyć, ale potem tą firmę utrzymać, mieć klientów itd. Przykład podam jako salon fryzjerski, który dzisiaj jest już połączony często z zabiegami kosmetycznymi typu paznokcie, makijaż permamentny itd. Trzeba mieć fundusze na sprzęt, na fotele, konsolety czy na poczekalnie fryzjerskie https://salonova.pl/poczekalnie-fryzjerskie kończąc na akcesoriach jak nożyczki, maszynki do strzyżenia i preparaty typu kosmetyki, farby etc. Potem trzeba jeszcze przyciągnąć klientów, równocześnie prowadzić kanały SocialMedia. Ciężki kawałek chleba.
    • Hejka to wypowiem się i ja jako osoba, która studiowała na Polibudzie, ale w Gdańsku, a w Gliwicach. Studiowałam Technologię Chemiczną i powiem szczerze... , że jest dokładnie tak jak mówi autor. Co do przedmiotów, skąd ja to znam, a niektórzy prowadzący tak antypatyczni, byli tacy dwaj, jeden był z przedmiotu inżynieria procesowa czy przedmiot Tech. Chemiczna. Miałam takiego przykrego gościa, który nie potrafił tłumaczyć. Z chemią fizyczną, jest dokładnie tak jak opisano. Nie wiem czy u Was tak było, ale np na 1 terminie egzaminu, jak było się na wszystkich wykładach to doliczało się 3 pkt na egzaminie i np. dzięki temu miało się zdany egzamin.  
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.