Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Nie mogę się zdecydować która ścieżka studiów/zawodowa byłaby lepszym, przyszłościowym rozwiązaniem. Przez rok studiowałam fizjoterapię na AWF. Są podzielone opinie na temat tego kierunku, gdyż część absolwentów ląduje w szpitalu za marne pieniądze, a część jednak otwiera własną działalność lub pracuje w prywatnych klinikach za porządne pieniądze. Jestem z Warszawy i jest tutaj wiele prywatnych klinik, w których warunki pracy wydają się być całkiem dobre. Oraz fakt starzenia się społeczeństwa też sugeruje, że może jest to jednak zawód przyszłości.

Jednak nie wiedziałam czy to to na 100%, i chciałam sprobować swoich sił za granicą, konkretnie w USA. Zdobyłam stypendium. Postanowiłam wybrać zupełnie inny kierunek: Media and Graphic Design. Jestem teraz po roku tych studiów i zastanawiam się co dalej. Kierunek obejmuje zagadnienia z dziedziny marketingu, mediów, grafiki. Szczególnie podobały mi się zajęcia z grafiki, np projektowanie wyglądu strony internetowej bądź aplikacji na telefon. Duży plus to taki, że przez rok udało mi się już opanować angielski na, myślę, całkiem niezłym poziomie :)

I tutaj moje pytanie: która ścieżka, pomimo że są zupełnie różne, wydaje się być bardziej przyszłościowa? Od wielu lat jestem związana ze sportem, dlatego interesowała mnie fizjoterapia. I dlatego też uzyskałam stypendium sportowe w Stanach. Mogłabym wrócić do Polski na ten kierunek, który uważam, że jest bardzo praktyczny i można pracować na własną rękę. Zawód fizjoterapeuty jest również bardzo szanowany za granicą, szczególnie w Stanach zarabia się naprawdę spore pieniądze. Nie mam jednak możliwości studiowania fizjoterapii w USA, studia te są tam bardzo prestiżowe, jest to jednak zbyt długi proces i zbyt kosztowny, po prostu nie stać by mnie było na te studia. Mogłabym wrócić do Polski, dokończyć dwa lata do licencjatu, a potem może szukać magisterki gdzieś za granicą, oraz kształcić się też w kierunku dietetyki aby jakoś fajnie to razem połączyć. Minus fizjoterapii jest taki, że są to niestety studia w Polsce, które, jak teraz porównuję, mają do zaoferowania mniej niż studia zagraniczne.

Z drugiej strony, studia w Stanach jest to dla mnie okazja która może się nie powtórzyć, a kierunek też jest niczego sobie, tak myślę :) jeżeli zostałabym przy tym wyborze, czyli Media, Grafika, to chciałabym w przyszłości robić coś związanego z multimediami. Czy jest to przyszłościowe? Widziałam fajne studia w Danii, na które moglabym się wybrać po powrocie ze Stanów - jest to Multimedia Design and Communication. Gdzie można pracować z takim wykształceniem? Czy jest to przyszłościowe, czy nie za bardzo? Teoretycznie grafika, multimedia są teraz wszędzie (tak sądzę), więc czy i o pracę też łatwo?

Dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli planujesz studia magisterskie za granicą to skup się głównie na Europie. W stanach w większości przypadków studia dzielą się na 2 etapy: 4 letni bachelor i kilku letni doktorat (z pominięciem magistra). Rzadko nauka kończy się tylko na magistrze. Polski 3 letni licencjat nie odpowiada ich bachelorowi i nie zawsze uczelnie chcą/mogą to uznać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się zdecydował na ścieżkę designera w USA. Jednak wszystko zależy od Twoich zainteresowań i tego co faktycznie chcesz robić. Dla Ciebie bardziej przyszlosciowe będzie to w czym Ty będziesz czuła się lepiej przez 40 lat a nie tu i teraz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wasze odpowiedzi. A orientujecie się jak wygląda rynek pracy i zapotrzebowanie na osoby z tego kierunku (grafika, media)? Czy dziedzina ta idzie do przodu i mozna sie spodziewać że za kilkanaście lat nie zostanę bez pracy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapotrzebowanie na takie osoby jest cały czas. Ą co będzie za 30 lat to trudno powiedzieć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez anelka.97
      Cześć.
      Skończyłam studia licencjackie na kierunku dietetyka. Myślałam nad nauczaniem przedmiotów zawodowych w technikum (kierunek technik żywienia). Dodatkowo chciałabym prowadzić warsztaty, pogadanki dla uczniów związane ze zdrowym odżywianie. Dlatego chciałabym iść na studia magisterskie pedagogiczne (A później podyplomowe umożliwiające mi nauczanie przedmiotów zawodowych) mam do wyboru dwie uczelnie i dwa kierunki. Pierwszy to pedagogika ze specjalnością edukacja zdrowotna i promocja zdrowia i nie ukrywam że ten kierunek bardziej mi odpowiada. A drugi to pedagogika ogólna.
      I teraz moje pytanie- czy osoba po zupełnie nie związanym z pedagogiką kierunkiem poradzi sobie na tych studiach? Czy to ma w ogóle sens?
      Ps. Na pierwszym kierunku jest wymagane zrealizowanie różnic programowych, na czym taka realizacja może mniej więcej polegać? Dostaję jakieś materiały które muszę później zaliczyć?
    • Przez Marco231
      Witam
      Studiuję na Uniwersytecie nauk stosowanych w Holandii. Jestem mocno zawiedziony kierunkiem jaki wybrałem (International Business). Jak myślicie, czy rezygnacja/wyrzucenie ze studiów ma wpływ na aplikacje za rok na inne studia?
      Mianowicie chcę jeszcze dać sobie szanse (i tak nie da sie zacząc studiow wczesniej niz za rok) ale nie będę raczej chodził na większość zajęć jako że są one tragiczne. Czy myslicie że po odpuszczeniu tego roku będę miał plamę w "cv studyjnym" i będzię trudniej dostać się za rok czy nie ma to żadnego wpływu?
      Pozdrawiam
    • Przez Łowca much
      Cześć wszystkim! Jestem w II LO, ale pomoc w wyborze studiów potrzebna. Przygotujcie się na elaborat, chcę jak najlepiej nakreślić swoją sytuację  
      Pasjonuję się biologią i wszystkim, co z nią związane. Interesują mnie zwłaszcza takie dziedziny, jak genetyka, biotechnologia oraz neurobiologia, generalnie raczej w skali mikro. Nie mam na razie jakichś sprecyzowanych wymagań co do rodzaju komórki, ludzka, zwierzęca, roślinna... po prostu dajcie mi próbki, mikroskop, sekwencjonery i jazda! Nie pasjonuje mnie za to przekładanie papierów.
      Uwielbiam przeprowadzać doświadczenia, sprawdzać, co się wydarzy, jestem otwarta na nowości. Nie szukam raczej kontaktu z ludźmi, więc myślę, że praca w laboratorium byłaby dla mnie idealna - byle nie klasyczne leki i szczepionki. Zatem pewnie studia biologiczne. I tu pojawia się problem.
      Im więcej szukam informacji, tym większy mam mętlik w głowie. Który kierunek wybrać? Które są konkretne, a które to zwykłe zapychacze? Które dadzą mi najlepsze wykształcenie w powyższych sprawach? No i, rzecz jasna, dobrze płatną pracę? Meh... Na razie zastanawiam się nad:
      1. Biotechnologia
      2. Biomedycyna
      3. Neurobiologia
      4. Genetyka i biologia eksperymentalna
      5. Analityka medyczna
      Oraz ewentualne połączenia - licencjat z biotechnologii i specjalizacja z genetyki, coś w tym guście. Może znacie jakieś inne dobre kierunki? Do tego chciałabym studiować możliwie najbardziej eksternistycznie, by móc realizować dość czasochłonne pasje i biznes. Najlepiej, bym mogła uczęszczać na praktyki w labie, a teorię ogarniać sama. Jestem na edukacji domowej i ta sytuacja bardzo mi odpowiada.
      UWAGA! Zaznaczam, że na 99% zamierzam pracować za granicą i zapewne także tam studiować, więc nie ograniczają mnie realia polskiego rynku pracy. Proszę o branie pod uwagę w odpowiedziach ogólnego zapotrzebowania
    • Przez Jaaaa950
      Hej, nie wiem czy posze w dobrym miejscu więc sorki jesli nie.
      W tym roku zdaje mature i chcialabym wiedziec ile mniej więcej musze mieć pkt z biologii aby się dostać. Będę składać na uczelnie w całej Polsce. Fajnie by było gdybyście wy (osoby które studiuja ten kierunek) mogly powiedzieć gdzie studiuja i ile mieli pkt.  
      Również chcialam zapytać czy lepiej jest studiować fizjoterapie na uczelni medycznej czy na awf ? 

Z góry dziekuje za odpowiedzi
    • Przez sanderek
      witam
      Jeżeli się uda, to od października będę studiować dziennie fizjoterapię i stąd moje pytanie.  Czy da się połączyć te studia z pracą, weekendową chociaż lub nawet w tygodniu? Czy ilość zajęć jest jednak zbyt duża. 

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Rozumiem. To co w taki razie z taką informacją na stronie uczelni: "Rekrutacja na studia niestacjonarne II stopnia ma charakter wolny (nie jest przeprowadzany egzamin). O przyjęcie na studia na wszystkich kierunkach prowadzonych w języku polskim oraz na wszystkich kierunkach prowadzonych w języku angielskim, oprócz kierunku Finance, mogą się ubiegać kandydaci posiadający co najmniej dyplom ukończenia studiów na poziomie pierwszego stopnia na dowolnym kierunku studiów".