Skocz do zawartości
mariusz2115

Budownictwo

Rekomendowane odpowiedzi

Jest dość trudny i na pewno warto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeden z najtrudniejszych kierunków na politechnice, musisz się przygotować na wysoki poziom nie tylko matmy i fizyki, ale chemię i przede wszystkim mechanikę. Jeśli czujesz, że to to i lubisz to, to raczej dasz sobie radę - jeśli nie, raczej odradzałbym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z matmy podstawowej raczej będę miał 100%, a rozszerzenie ok. 70%. Sądzicie, że poradziłbym sobie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobre wyniki. Matematyka jest bardzo ważna ale też ważne czy budownictwo Cię w ogóle interesuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sądzę, że to mnie najbardziej interesuję. Tylko słyszałem, że to wymagające studia, a pracy po nich może nie być. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matma jest do zdania na każdym kierunku. Mogłeś być dobry w szkole z matmy, a słaby na studiach z niej i odwrotnie. Tak jak mówi Łukasz, czy to Cię w ogóle interesuje - czy robisz coś więcej, niż po prostu "fascynujesz" się tym (tak jak w moim przypadku i teraz rezygnuję ze studiów technicznych po 2 latach). Radziłbym Ci zobaczyć:
-program studiów
-najgorsze przedmioty do zdania

-możliwe specjalizacje

-a także wykonać jakiś test kompetencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna wiedziec co studiowales? Łukasz z kolei twierdził ze jesli umiem matme to wszystko inne jest do ogarniecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest do ogarnięcia jeśli się tym interesujesz. Polerst ma trochę rację, może nawet dużo. Matematyka na studiach jest inna, bo nie jest przerabiany każdy temat. Ale bez podstaw z matmy (matury rozszerzonej) szybko można przepaść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sądzę że ten kierunek najbardziej mnie interesuje. Myslalem jeszcse o AiR ale za bardzo nie umiem informatyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AiR jest dla pasjonatów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc polecasz budownictwo? Panują dość rozbieżne opinie na temat tego kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam jeśli się tym w ogóle interesujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w takim razie to oczywiste, że to powinien być Twój wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matematyka jest podstawą, tak jak Łukasz pisał - bez niej nie ogarniesz innych przedmiotów. Nie znaczy to jednak, że znając matmę, ogarniesz inne przedmioty. Studiuję jeszcze elektrotechnikę, ale mój wybór wynikał z fascynacji, niż zainteresowania. Lepiej zobacz program studiów - jeśli masz jakieś pytania odnośnie nich (czasem przedmioty się powtarzają na różnych kierunkach), to pytaj śmiało. 

Co do AiR - informatyka jest tam bardziej głównie taką "informatyką przemysłową" - jeśli interesujesz się programowaniem sterowników PLC (w różnych językach), to byś się odnalazł. Ogólnie jest to raczej trudniejszy kierunek niż informatyka, trzeba mieć pasję do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ mnie to zupełnie nie interesuje, idąc na studia, szedłem z nastawieniem, że zainteresuję się tym bardziej i że będą zajęcia, na których wiele się nauczę. Rzeczywistość niestety była trochę inna - zanudzam się, a z zajęć nic ciekawego nie wynoszę. Ja nawet siebie nie widzę w takim zawodzie (oczywiście elektrotechnika to baaaardzo szeroka dziedzina, z dużą liczbą specjalizacji, ale i tak mało co dla mnie). Dlatego bardzo ważne jest, żeby być zainteresowanym w danym kierunku - szczególnie, jeśli chodzi o kierunek techniczny, bo inaczej może być ciężko, a z napływem ciężkiego materiału, możesz uznać, że to po prostu nie to. Nie chcę Cię zniechęcić, czy coś - bo jeśli się tym naprawdę interesujesz (nie mylić z fascynacją), to dasz sobie radę na pewno. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na jakiej uczelni studiujesz? W ogóle czego dotyczy kierunek elektrotechnika? Na czym polega ten kierunek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Studiuję na politechnice warszawskiej, na wydziale elektrycznym. Specjalizacje do wyboru na 6 i 7 semestr to: technika wysokich napięć, elektroenergetyka, maszyny elektryczne, systemy wbudowane, energoelektronika a nawet technika świetlna, więc jest to bardzo ogólna dziedzina - krótko mówiąc, wszystko co związane z prądem. Róznica między elektroniką jest taka, że elektrotechnika to przede wszystkim duże napięcia. A specjalizacja to i instalacje elektryczne (projektowanie), zabezpieczenia, a nawet trakcja elektryczna, pojazdy elektryczne. Jeśli się tym interesujesz bardzo, to może to być dla Ciebie, ale to niestety kierunek, którego nie kończy połowa osób. Najtrudniejsze przedmioty to teoria obwodów oraz podstawy elektromagnetyzmu. Szczególnie to drugie, przedmiot legendarny, który jest oblewany przez większość studentów na pierwszych terminach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uważam, że nie warto studiować budownictwa. Czemu? Bo rynek pracy jest już pełen absolwentów tego kierunku. Włożony trud w studia nie jest współmierny z późniejszymi zarobkami. Jeśli jednak to Twoja pasja i nic innego Cię nie satysfakcjonuje, to przygotuj się na długie noce spędzone nad projektami. Jedna kreska nie w tę stronę co należy i projekt do kosza. Mam kilku znajomych na budownictwie i co do nich napiszę, to siedzą nad jakimś rysunkiem. Matma to matma, na każdym kierunku bardzo zbliżona do siebie. Jeśli dobrze ją ogarnąłeś w szkole średniej, to będziesz się nudził na początku semestru, jeśli nie - i tak masz duże szanse na jej zdanie i to wcale nie w męczarniach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A których absolwentów na rynku pracy nie jest za dużo? Chyba wciąż tylko informatyki. Projekty są wpisane w ten kierunek i obok matematyki są najważniejsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli przeciętnie na kierunki techniczne przyjmowano do 200 studentów, a na takie budownictwo 300... to wnioski są oczywiste.
Proszę poczytać opinie absolwentów na temat tego kierunku i przejrzeć oferty pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opinie na temat większości kierunków są negatywne i nie ma co ich czytać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie można powiedzieć to samo o tym forum :) Widzę, że potencjał jest, ale trudno tutaj znaleźć konkretną informacje na temat studiowania danego kierunku. Pod każdym postem te same osoby i odpowiedzi: ciekawy kierunek, trudny, ale z perspektywami. Tak jak już ktoś wspomniał w innym temacie, administrator tego forum nie tyle co wprowadza w błąd, a daje odpowiedzi nie wznoszące nic do tematu. Pamiętam jak szukałam informacji o swoim kierunku i trafiłam na to forum - a tu tylko odnośniki do stron uczelni. Tyle to każdy sam potrafi znaleźć. Nie chce tym nikogo urazić, ale dużo tutaj postów typu "nie znam się, to się wypowiem". To forum dużo by zyskało, gdyby zaczęły się wypowiadać osoby mające jakieś pojęcie o studiowaniu danego kierunku - studenci/absolwenci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi