Skocz do zawartości
mrcqueen1123

Studia na Uniwersytecie Warszawskim - ciężko się dostać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Uwielbiam historię, geografię, wos i właśnie te 3 przedmioty rozszerzam w liceum a maturę chce napisać ROZSZERZONĄ z geografii, historii oraz języka niemieckiego lub angielskiego. Z polskim też sobie radzę - czyli przedmioty najwyżej punktowane na tym kierunku są i to rozszerzone oprócz Języka polskiego. Bardzo chciałabym się dostać na Uniwersytet Warszawski mimo że od stolicy dzieli mnie 400 km. Czy na ten kierunek ciężko się dostać? Mam jakieś szanse i czy warto próbować? Jest trudno? Przy okazji - interesuje mnie również historia i geografia również na Uniwersytecie Warszawskim trudno z dostaniem się przy moich rozszerzeniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że masz szansę się dostać. Co chciałbyś robić po tych studiach?

Przed przekopiowaniem treści z innych stron usuń formatowanie zgodnie z regulaminem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po historii marzy mi się nauczanie w szkole średniej podobnie jak po geografii. Po stosunkach praca na lotnisku, może w biurze podróży, konsul... możliwości jest mnóstwo. Póki co martwię się, że nie mam szans na dostanie się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że z dostaniem nie będzie takiego problemu. O pracę konsula trudno, praca na lotnisku jest możliwa ale to samodzielnie Musisz uczyć się języków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez xdominika
      Cześć wszystkim, 
      wybieram się w tym roku na magisterkę. Chciałabym poradzić się Was co będzie lepszym wyborem, jeżeli chodzi o kierunki ilościowe:
      - Metody Ilościowe w Ekonomii i Systemy Informacyjne SGH
      - Informatyka i Ekonometria WNE UW
      Są to kierunki, które biorę pod uwagę. Zastanawiam się jeszcze czy może lepszym byłby kierunek Analiza Danych - Big Data na SGH. Na pierwszym miejscu w czasie rekrutacji na SGH wybrałam MIESI, ponieważ Big Data miało dość słabe opinie, jednak sama nie wiem. Chciałabym rozwijać się w analizie danych. Studia licencjackie skończyłam na WNE UW - Informatyka i Ekonometria. 
    • Przez Licealista520)
      Cześć, kończę liceum i mam indeks na różne uczelnie, między innymi na SGH i na UW, np. na prawo, które także mnie interesuje. Czy da się połączyć te dwa kierunki? Czy jest to możliwe? Czy jest dogodny dojazd z budynku SGH na stare miasto? Czy takie połączenie może realnie zwiększyć zarobki w przyszłości?

Jeżeli ktoś ma jakieś informacje, albo sam tak studiuje to proszę, piszcie tutaj albo na adres: 

Dzięki za odpowiedzi 
    • Przez Natari
      Witam, 

W tym roku będę poprawiać maturę z angielskiego i historii na rozszerzeniu.W tamtym roku pisałam normalnie maturę i zdałam wszystko na dość zadowalającym poziomie( wszystko powyżej 55%) na rozszerzeniu zdawałam przedmioty powyższe i jeszcze język polski na 70%. Jednak historia i angielski nie poszły mi już tak dobrze jak chciałam. Do sedna, zastanawiam się nad administracją ale dużo osób mi ją odradza ponieważ nie ma po niej pracy... I moje pytanie czy faktycznie jest w tym ziarnko prawdy? A jeżeli tak to jakie inne studia mogę podjąć po tych rozszerzeniach? Pozdrawiam
    • Przez w_tajemnicza16
      Cześć! Jestem uczennicą 3 klasy liceum 4-letniego i jeszcze nie wiem na jakie studia się udać po maturze z rozszerzonego angielskiego i geografii. Dodam, że te przedmioty interesują mnie najbardziej. Oczywiście zdaję także matematykę, z którą nawet dobrze sobie radzę no i polski, którego nie cierpię  (Oba te przedmioty na poziomie podstawowym) To co jeszcze mogę powiedzieć to, że interesuje mnie bardziej geografia fizyczna, aniżeli społeczno-ekonomiczna. To co także ważne, to zdaję maturę w tej nowszej formule 2023 i będzie ona trudniejsza, co oznacza że na pewno wszystkich przedmiotów nie napiszę na 90%. Czy znalazłby się ktoś kto mógłby mi coś podpowiedzieć?
    • Przez studentka_678
      Witam!
      Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat gospodarki przestrzennej na UW ?
      Chciałabym wiedzieć:
      1. Czy kierunek jest ciekawy?
      2. Jak z kadrą ?
      3. Jak wyglądają praktyki?
      4. Czy warto na nią iść?
      5. Czy przedmioty są trudne do nauki?
      Jeżeli ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia  z tym kierunkiem, to proszę o odpowiedź.
      Dziękuję :)

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Inżynieria mechaniczna to bardzo szeroki zakres, bardzo trudny, uczy bycia konstruktorem, kierunek niedoceniany finansowo bo jeżeli przejdziesz go uczciwie i ogarniesz cały temat to wiesz jak zaprojektować (obliczenia cae), jak zamodelować (CAd), jak wyprodukować (technolog, cam), i ja eksploatować oraz zutylizować. 
    • Czołem szanownym kolegom studentom. Zwracam się z pytaniem, w kwestii na razie hipotetycznej. Zgłosiłem się  na studia z dwóch kierunków. Jak wiadomo, już pojutrze początek roku, a niestety dopiero teraz zrodziły się wątpliwości - czy podołam z dwoma naraz, ale przede wszystkim - jeden z nich (w moim przypadku informatyka), nie do końca jednak odpowiada moim zainteresowaniom. Zostałem w czasie rekrutacji poinformowany, że jednoczesne dwa kierunki i IOS pozwolą na łatwiejszą rezygnację z jednego kierunku, bez koniecznści przerwy w nauce. Do czego zmierzam - po prostu chodzi mi o to, czy nie będzie problemem zrezygnowanie z jednego kierunku od razu na początku roku? Na chwilę obecną myślałem o zmianie przed nowym semestrem, ale gdyby można przerwać to szybciej?    
    • Hej, Jestem zainteresowana studiami na AHE Łódź na kierunku filologia angielska, II stopnia, nauczycielska z elementami neurodydaktyki. Aktualnie jestem po licencjacie z filologii angielskiej po UP w Krakowie. Niestety nie otworzyła się tam magisterka bo było za mało chętnych osób.  Szukam więc alternatyw. Czy ktoś może udzielić mi informacji o w.w kierunku, wyrazić opinie na temat tej uczelni, ewentualnie polecić inne uczelnie gdzie zrobię magisterkę z filologii angielskiej (spec. nauczycielska). Do AHE przyciągnęło mnie też hasło "elementy neurodydaktyki"-wydaje się ciekawe. Dodam, że ze względu na to, że mieszkam w okolicach Krakowa, biorę pod uwagę tylko studia online w AHE lub innej uczelni oddalonej od Krakowa. A może jest tu ktoś z Krakowa i poleci mi inne uczelnie na miejscu? Na pewno tylko interesuje mnie spec.nauczycielska.   Dzięki z góry 
    • Jestem na ostatnim roku studiów mgr. Mam propozycję stażu w Urzędzie Pracy. Na uczelni pobieram stypendium socjalne. Czy taki staż wlicza się w dochód i czy trzeba zgłaszać to na uczelnie w przypadku podjęcia takiego stażu. Nie chce później mieć na uczelni nieprzyjemności i oddawać pieniądze za bezpodstawne pobieranie stypendium socjalnego. 
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.