Skocz do zawartości
xdkuba111

wybór mechatroniki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym się dowiedzieć gdzie jest lepsza mechatronika (ciekawsze zajęcia, więcej materiału, użyteczniejsze przedmioty) czy na AGH na wydziale IMiA czy może na politechnice wrocławskiej na wydziale mechanicznym? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego piszesz pogrubieniem? Czytałeś regulamin forum?

Ciekawsza pod jakim względem? Przejrzyj sylabusy to sie dowiesz co Ci bardziej pasuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez nogabanana
      Cześć,
      Obecnie studiuję Mechatronikę na Politechnice Warszawskiej. Skończyłem pierwszy rok z dość dobrą średnią i myślę o przeniesieniu się na Informatykę Stosowaną (wydział elektryczny) PW.
      Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Ile czasu jest na nadrobienie różnic programowych i czy są one znacząco uciążliwe? Możecie opisać swoje historie związane z przenosinami między wydziałami/kierunkami na PW.
    • Przez Julia111
      Witam wszystkich! Dostałam się na mechatronikę na Politechnikę Wrocławską oraz na automatykę i robotykę na Politechnikę Śląską. Zastanawiam się co wybrać, która uczelnia ma wyższy poziom nauczania oraz który kierunek studiów daje mi większe możliwości rozwoju. Dziękuję za odpowiedzi!
    • Przez Kawaczyherbata
      Hej, jako że już jestem po maturach, przyszedł czas na wybór kierunku. I tu pojawia się problem, bo mam wrażenie, że interesuję się po części wszystkim, a opisy kierunków czy to na stronach uczelni, czy ogólnie w internecie są na tyle mało precyzyjne, że kompletnie nie wiem, jaki kierunek najbardziej by pasował do moich zainteresowań czy predyspozycji. Póki co udało mi się wybrać parę kierunków, które wydają się być trochę bardziej ciekawe niż pozostałe:
      • Mechatronika (Wydział Mechatroniki PW) - tu mam obawy, czy te studia są nakierowane głównie na tworzenie jakichś czujników, urządzeń pomiarowych, czy absolwenci tego kierunku zajmują się czymś innym? 
      • Mechanika i Projektowanie Maszyn (MEiL PW) - tu z kolei zastanawiam się, czy nie są to studia bardziej dla pasjonatów motoryzacji, samochodów, innych maszyn, silników, smarów czy czego tam jeszcze, czy można po tym iść trochę w inne rodzaje zajęć; przedmioty na tym kierunku wydają się faktycznie nastawiać bardziej na projektowanie czy konstrukcję niż typowe MiBM, chyba że się nie znam i nie dostrzegam takich samych zagadnień, mechanika jest też podobno dosyć przestarzała i z tego, co widziałam, trudniej jest znaleźć pracę dla takiego inż. mechanika vs dla inż. mechatronika
      • Fizyka Techniczna (PW) - podobno większość podszkala się potem na programistów itp., więc czy w ogóle warto te kilka lat uczyć się fizyki, czy może lepiej od razu rozważyć informatykę? 

Byłabym wdzięczna za każdą odpowiedź na to co można w praktyce w przyszłości robić po tych kierunkach, czym zazwyczaj zajmuje się potem w pracy, czym właściwie trzeba się interesować, żeby studia na poszczególnych kierunkach przynosiły satysfakcję, dla kogo tak konkretnie one są? Może są jakieś kierunki łączące trochę taką twórczą technikę/mechanikę z typowo naukowymi przedmiotami? (wybieram się na 99% na którąś politechnikę, więc takie kierunki brałabym pod uwagę)

Przepraszam, jeśli temat się powiela, ale przejrzałam już chyba prawie całe forum i nadal nie potrafię się określić XD
    • Przez marcin1504
      Witam, zastanawiam się nad wyborem kierunku. Sądzę, że mechatronika na wydziale samochodów i maszyn roboczych mogła by być czymś dla mnie. Mógłbym prosić o jakieś opinie na temat kierunku lub wydziału? Lub jaki inny wydział byście polecili? Właściwie na czym polega różnica. Z góry dziękuję.
    • Przez Rozmarzona Harcerka
      Zastanawiam się który z kierunków byłby najlepszy dla osoby myślącej logicznie, mającej dobre postrzeganie przestrzenne i matematyczne, która bez problemu załapuje i uczy się wszelkiego rodzaju schematów, a matematyka i fizyka przychodzą jej z łatwością (fizyka trochę mniejszą). Plus takiej która ma talent do różnego rodzaju manualnych czynności. Teoretycznie nada się to wszędzie i nie wiem co z tym zrobić,a na temat kierunków, które wymieniłam naczytałam się przy innych tematach, ale irytują mnie często kompletnie sprzeczne opinie na temat tego co można po tych kierunkach robić i na czym polegają różnice między nimi, bo im więcej czytam tym bardziej wydają się jedną wielką mieszaniną programowania, budowania i projektowania układów i maszyn oraz elementami mechaniki. A gdy czytam na stronach uczelni to zależnie od uczelni pozostaje mało przedmiotów stricto z danego kierunku. Wszystko się miesza albo mi się tylko wydaje. Przepraszam, jeśli dorzuciłam niepotrzebny poruszony wcześniej temat 

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.