Zaloguj się, aby obserwować tę zawartość
Obserwujący
0
Studia filologiczne a wada wymowy
dodany przez
Mbrion, w Czym kierować się przy wyborze studiów?
-
Podobna zawartość
-
Przez matadordelosnubes
Dzień dobry, mam dylemat i prosiłbym o pomoc. Jestem na 3 roku studiów rusycystycznych pierwszego stopnia i w lipcu mam zamiar się bronić. Od października chciałbym kontynuować studia filologia rosyjska na studiach uzupełniających magisterskich. Chciałbym wziąć także drugi kierunek studiów. Tutaj zaczynają się schody. Jestem umysłem i humanistycznym, i ścisłym - w liceum byłem na profilu biol-chem-mat, a maturę zdawałem z biologii, chemii, matematyki, polskiego i hiszpańskiego (na poziomie rozszerzonym) i z każdego otrzymałem powyżej 80%. Wybrałem filologię, bo ona daje mi najwięcej możliwości. Jako drugi kierunek planowałem wybrać jakiś kierunek przyrodniczo-techniczno-"ścisły", aby stać się super tłumaczem tekstów w tych obszarach. Jednak serce podpowiada, abym jako drugi kierunek znów wybrał filologię i posłucham tego głosu. Od zawsze pragnąłem być nauczycielem. Dlatego zastanawiam się nad studiami ISM (Indywidualnymi Studiami Międzydziedzinowymi) na UŚ-iu i w ramach tego wybrać filologię polską i historię w specjalizacjach nauczycielskich. Drugą opcją jest podjąć w ramach tych studiów Filologię hiszpańską i filologię włoską. Obie propozycje na poziomie licencjatu. Niestety opcja "językowa" nie ma przygotowania pedagogicznego. Wiem, że można to zrobić później. Obie wersje są spełnieniem moich marzeń, kocham wszystko - historię, kulturę, literaturę i język polski, hiszpański i włoski. Co wg Was jest bardziej przyszłościowe i wartościowe? Wiem, że decyzja ma być moja, ale chętnie przeczytam opinie innych osób. Z góry dziękuję za pomoc i przyjazne komentarze.
-
Przez studentka23
Witam! Jestem tegoroczną maturzystką i zmagam się z problemem wyboru studiów. Rozważam różne kierunki, jednak zawsze interesowała mnie filologia rosyjska. Bardzo lubię ten język. Wiem, że filologia to nie żaden kurs jezykowy, biorę to wszystko na poważnie. Najbardziej zainteresował mnie ten kierunek na Uniwersytecie Warszawskim oraz na Uniwerytecie Marii Curie - Skłodowskiej. W przyszłości chiałabym pracować, jako tłumacz w firmie utrzymującej kontakty ze Wschodem lub być nauczycielką języka rosyjskiego. W bardzo dalekiej przyszłości, kiedy juz podszkole swój warsztat chciałabym spróbować swoich sił z tłumaczeniem przysięgłym. Problem polega na tym, że nikt nie podtrzymuję mojej wizji. Ciągle słyszę, że po tym kierunku nie znajdę pracy albo będzie to bardzo trudne, dlatego zaczęłam mieć wątpliwości. Nie wykluczam studiowania drugiego kierunku albo zrobienie podyplomówki czy kursu. Jeśli chodzi o studia zawsze coś mi się zmieniało, ale filologia niestety zawsze powracała, a w ostatniej klasie liceum ze zdwojoną siłą. Do złożenia dokumentów zostało mi jeszcze trochę czasu, jednak kiedy zaczynam myśleć, co mam wybrać mam totalny mętlik w głowie. Często słyszę, że może lepiej iść na studia z jakiejś ścisłej dziedziny, a języka uczyć się na kursach. Tylko po kursie językowym tłumaczem nie zostanę, to nie jest taki żywy kontakt z językiem i jego historią, jak na filologii. Czy może ktoś z Was studiował filologię rosyjską na tych uniwersytetach, jak to wygłąda później z pracą. Czy to dobry kierunek studiów czy totalnie zwariowałam. Proszę o jakieś wskazówki oraz o opinie. Za wszystkie uwagi będę wdzięczna!
-
Przez s_abuk
No cześć,
Zaznaczę od razu że jestem w gimnazjum i do studiów daleka droga, ale jakieś wstępne rozeznanie przydałoby się już rozpocząć. Skandynawia, a zwłaszcza Norwegia od zawsze mnie fascynowała. Nie do końca jeszcze znam realia studenckie, więc zapytam czy opłaca się iść na skandynawistykę jako swój pierwszy kierunek? A jeśli już ktoś jest w temacie, to raczej Poznań czy Gdańsk?
-
Przez Gość
Czesc Wam czy moze ktos w tym roku wybiera sie na uniwerek w szczecinie na skandynawistyke? Ja sie wybieram ale nie znajac wogole miasta i ludzi..
moze znajdzie sie ktos,kto tez sie wybiera:) Pozdrawiam Weronika
-
Przez Alan Milczarek
Dzień dobry. Zakładam tutaj pewien wątek, ponieważ potrzebuję czyjejś pomocy, niestety ale takowej nie mogę otrzymać, ze strony najbliższych, którzy potrafią tylko stwierdzić, że " Nie mogą za mnie decydować". W związku, z tym, że wybieram się na studia później, niż większość studentów, chciałbym aby ktoś mi podpowiedział, czy obrane przeze mnie kierunki są warte, mojego czasu i pieniędzy. W końcu nikt z nas, nie chce marnować swojego czasu, prawda? Aplikowałem na następujące kierunki: Filologia rosyjska, Filologia hebrajska, Bezpieczeństwo Narodowe, w WSOWL. Wszystkie kierunki wiążą się w jakimś stopniu, z moimi zainteresowaniami. Sądzę natomiast, że któraś, z filologii będzie dużo lepszym wyborem, i podniesie moje kwalifikacje zawodowe. Ponieważ jestem po Technikum Hotelarstwa, znajomość języków obcych jest wskazana, a filologia hebrajska czy rosyjska może mi znacząco pomóc, w znalezieniu dobrej pracy. W przypadku Bezpieczeństwa Narodowego, w Wyższej Szkole Oficerskiej, głównym kryterium była renoma szkoły, oraz zainteresowanie pracą w służbach, w związku z tym traktuję to jako swego rodzaju przygotowanie. Co waszym zdaniem mogłoby być najlepszym rozwiązaniem, i dlaczego. Dodam jeszcze, że najciekawszym dla mnie kierunkiem, spośród wymienionych, jest filologia hebrajska ( Judaistyka). Z góry dziękuję za pomoc.
-