-
Podobna zawartość
-
Przez studentka98a
Witam,
proszę o pomoc w interpretacji zdarzenia jakie miało miejsce w mojej szkole oraz ewentualne działania, które mogę podjąć.
W październiku 2020 złożyłam wniosek o stypendium rektora. Nie wiem dlaczego tak jest, ale zwykle najpierw jest przelew, a dopiero później decyzja. Tak też było w tym roku.
W grudniu otrzymałam przelew stypendium rektora za miesiące październik, listopad oraz grudzień. Wypłata stypendium za styczeń nie nastąpiła. Szkoła na początku lutego wydała oświadczenie, że powołano komisję, aby zweryfikować przyznane stypendia - na które nie było jeszcze dostarczonych decyzji, jedynie przelewy poszły do studentów. Dzisiaj tj. 11.02.2021 odebrałam decyzję Komisji Stypendialnej o odrzuceniu mojego wniosku o stypendium, gdyż nie spełniam kryteriów - brakuje mi 0,2 do granicy, od której przyzwano stypendium. Taka sytuacja jak moja dotknęła około 20 studentów.
I teraz zastanawiam się ...
Jakim sposobem komisja, która zgromadziła się w listopadzie orzekła, że stypendium mi przyznaje (bo tak musiało być skoro otrzymałam przelew, ale decyzji nie dostałam i pewnie nigdy się nie dowiem jak było) a komisja zgromadzona w lutym jednak odwołuje decyzję i odmawia stypendium? Wprowadzono mnie w błąd. Byłam przekonana, że stypendium mi przysługuje - zaplanowałam wydatki, cieszyłam się, że studiuje poświęcając jedynie swój czas, a nie pieniądze. Ta sytuacja jest bardzo dziwna ...
I teraz najważniejsze ... Czy szkoła może mnie wezwać do zwrotu stypendium rektora, które zostało mi wypłacone za 3 miesiące?
Jak mam umotywować odwołanie od decyzji komisji, aby mieć jakiekolwiek szanse na udowodnienie błędu szkoły i ewentualne zdobycie tego stypendium?
W załączniku dodaje zdjęcie uzasadnienia decyzji.
-
Przez alexq5v
Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy wątek także proszę o wyrozumiałość.
Moja sytuacja wygląda następująco:
Na początku drugiego semestru studiów miałam poważna operacje na nogę po której byłam unieruchomiona przez długi czas i doktor zakazał mi chodzić na uczelnie. Po kilku miesiącach i solidnej rehabilitacji wróciłam na uczelnie. Mam wszystkie zaświadczenia itd. Itp. Na uczelni zgodzili się na moją przerwę bez żadnych zastrzeżeń. W pierwszym semestrze miałam średnia 5,0 i chciałabym taka utrzymać ponieważ staram się o stypendium rektora i o wyjazd na praktyki za granicę. Niestety trafiłam na upartego rektora, który z przedmiotu o niskim znaczeniu na moim kierunku musowo chce mi wystawić 3 mimo, że egzamin napisałam na 5 ale dlatego, że nie chodziłam na zajęcia chce mi obniżyć ocenę. Żadne argumenty do niego nie trafiają. Nie da się go przekonać mimo, że wszyscy pozostali wykładowcy nie mają z moją sytuacja problemów i z wszystkich pozostałych przedmiotów mam 5tki. Jest to uczelnia prywatna. Chciałam zapytać czy był ktoś z was może w podobnej sytuacji? Czy jest jakiś sposób żeby odwołać się od tej oceny? Czy jest może jakaś instytucja do której mogłabym złożyć zażalenie?
-
Przez Karolka98
Mam pytanie. Nie odebrałam wniosku o przyznaniu stypendium socjalnego w wyznaczonym terminie i na wirtualnym dziekanacie status stypendium mam jako zawieszono. Orientuje się ktoś czy jeżeli pójdę w poniedziałek i wyjaśnię całą sytuację to dostane to stypendium?
-
Przez Miumiu
Witam,
Jestem na 2 roku studiow. W tym roku przeszedłem na urlop dziekanski, pobierałem stypendium socjalne oraz otrzymałem zapomogę. Zauważyłem ze nie dam rady skończyć studiów i będę chciał złożyć rezygnację. Czy uczelnia może dobiegać się zwrotu pieniędzy skoro wszystko było uzasadnione poprawnie?
-
Przez Ane97
Witam. Czy jeżeli mój brat studiuje we Wrocławiu i pobiera stypendium socjalne a ja chcę iść na studia do całkiem innego miasta na inną uczelnie to mogę też się starać o to stypendium. Nie będzie żadnego problemu że ktoś w rodzinie już pobiera takie stypendium czy nawet się do tego nie przyznawać?
-