Skocz do zawartości
przyszłystudent321

Medycyna po kierunku matematyczno- geograficznym...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam  :) 
Jestem w maturalnej klasie LO o profilu matematyczno- geograficznym. Piszę tutaj ponieważ zastanawia mnie czy jestem w stanie po takim kierunku w rok czy dwa lata przygotować sie do zdawania matury z biologii i chemii na poziomie rozszerzonym. Nauka biologii i chemii zawsze przychodziła mi z łatwością i sprawiała przyjemność, a moim marzeniem od zawsze było zostać lekarzem, jednak uwagi znajomych, jak to nie jest tam ciężko zniechęciły mnie, żeby w ogóle próbować. Dlatego piszę tu żeby sie dowiedzieć czy z dużym nakładem samodzielnej pracy połączonej z korepetycjami z bologii i chemii jestem w stanie myśleć o studiach medycznych? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Tak, jeśli mocno sie zaangażujesz to masz szanse. Profil w LO jeszcze niczego nie determinuje. Wszystko zależy od Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też tak sądzę, że możesz spokojnie próbować dostać się na medycynę. Najważniejsze jest robić w życiu to co się chce i lubi. Jeśli wiesz, że chce to robić to do dzieła. Bobrze by było jeśli przystąpisz jak najszybciej do jakiś kursów maturalnych z biologii i chemii.

Jak dobrze rozumiem to maturę zdajesz w tym roku tzn 2016, ale do biologii i chemii chcesz przystąpić za rok albo dwa, czy tak?

a co zdajesz teraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maturę z tych przedmiotów musisz zdać prawie perfekcyjnie więc dużo pracy przed Tobą, ale jest to jak najbardziej możliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, maturę zdaję w 2016 z matematyki- poziom rozszerzony i angielskiego również na poziomie rozszerzonym. A do biologii i chemii chce się przyłożyć i dopiero w przyszłym roku podejść do matury z tych przedmiotów. Zdaję sobie z tego sprawę, że muszę zdać ją prawie perfekcyjnie ale jestem ambitny i zdeterminowany, mam nadzieje że dam radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli masz jeszcze dwa lata na naukę biologii i chemii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że możesz dać radę. Półtora roku to dużo jak na materiał z dwóch przedmiotów. Tego nie ma aż tyle. Kwestią jest umiejętność odpowiadania na maturalne pytania, zwłaszcza w biologii. Korki u dobrego korepetytora, który będzie wymagał pisania pod klucz, a nie suchej wiedzy, powinny pomóc. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie ważne by wybrać dobrego korepetytora, zapytaj w szkole może pozwolą Ci za rok chodzić z jakaś klasa na zajęcia z biologii i chemii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia! Daj znać jak Ci idzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że dasz radę, przez półtora roku to można spokojnie nauczyć się tych przedmiotów. Tym bardziej jak jesteś osoba ambitną i wiesz czego chcesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, dasz radę, wierzymy w Ciebie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za te słowa! Wiele dla mnie znaczą, teraz naprawdę uwierzyłem, że może to się udać, oczywiście nie będzie łatwo, ale zdaję sobie z tego doskonale sprawę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia, trzymamy kciuki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie daj nam znać jak przygotowania z tych przedmiotów i jak przygotowania do matury w ogóle.

Chodzisz teraz na jakiś dodatkowe korki albo kursy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, na razie jeszcze nie chodzę, umówiłem się z korepetytorką na naukę od maja. Teraz chcę się skupić na przedmiotach z których będę pisał maturę w tym roku (2016)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow już umówiłem sie na korki na maj to widać ze jesteś mocno zaangazowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to świetnie!!! :) A teraz z czego zdajesz maturę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zdaję maturę z matematyki i angielskiego, oba na poziomie rozszerzonym. Nie chce stracić czasu który przeznaczyłem na naukę z tych przedmiotów.   :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już po tych rozszerzeniach masz duże możliwości ale wiadomo jaki masz cel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez Mampytanie
      Witam. Jestem tegorocznym maturzystą i mam zamiar studiować FiR na UŁ.
      Czy z niżej podanymi wynikami mam szansę się tam dostać?
      Ang roz: 90%
      Geo roz: 60%
      Matematyka podstawowa : 80%
      Jeżeli dobrze zrozumiałem zasady rekrutacji to mam ok. 580 pkt. Za odp z góry dziękuję.

• Przez Natari
      Witam, 

W tym roku będę poprawiać maturę z angielskiego i historii na rozszerzeniu.W tamtym roku pisałam normalnie maturę i zdałam wszystko na dość zadowalającym poziomie( wszystko powyżej 55%) na rozszerzeniu zdawałam przedmioty powyższe i jeszcze język polski na 70%. Jednak historia i angielski nie poszły mi już tak dobrze jak chciałam. Do sedna, zastanawiam się nad administracją ale dużo osób mi ją odradza ponieważ nie ma po niej pracy... I moje pytanie czy faktycznie jest w tym ziarnko prawdy? A jeżeli tak to jakie inne studia mogę podjąć po tych rozszerzeniach? Pozdrawiam
    • Przez Pawel111
      Witam, boje się ze nie zdam matury z polskiego przez rozprawkę maturalna mimo ze nie ma błędów rzeczowych ale teza nie zbyt  pasuje do argumentów,  czy przez to obleje ? Jak egzaminator na to patrzy ?
    • Przez Pawel111
      Witam, mam pytanie odnośnie studiów w roku 2021. Chciałbym dostać się na analityka medyczna przy maturze z biologii na 60% i matmie podstawowej na 60%  czy jest taka możliwość?(na niektórych uczelniach tylko biologia jest potrzebna) Tym bardziej ze w tym roku wiele uczniów odpuściło sobie naukę. Składam papiery na 3 uczelnie. Czy ktoś wie coś na ten temat albo miał podobny problem ?
    • Przez Grrrrrangerrrrr
      Cześć,
      jest to mój pierwszy wpis tutaj, a Forum znałam przypadkiem. Zapoznałam się z regulaminem, ale nadal nie do końca wiem, czy wszystko robię dobrze, więc w razie problemów prosiłabym o podpowiedź w tej kwestii.

Kończę aktualnie ósmą klasę szkoły podstawowej i przede mną wybór szkoły średniej. Biorę pod uwagę tylko licea.
      Na pewno chcę rozszerzać matematykę. Angielski na drugim miejscu. I teraz chodzi o trzeci przedmiot. W pobliżu miejsca zamieszkania jest kierunek mat-geo-ang, jednak geografia do mnie nie przemawia. Mat-fiz-inf → 1. Fizyka także do mnie nie przemawia 2. Nie ma angielskiego.
      Interesuje mnie także chemia, jednak mat-chem nie daje zbyt dużo możliwości.
      Interesuję się informatyką/techniką - głównie programowanie, siedzenie w cyferkach (także rachunkowość). W tym temacie muszę też powiedzieć, że programowałam (z instrukcją) automatykę do bramy (z tatą oczywiście).
      Tutaj pojawia się kierunek mat-inf-ang, jednak 1. Jakie są po tym możliwości? 2. W pobliżu nie ma szkoły z tym kierunkiem, a dość daleko jest, jednak a. Dojazd (bursa odpada), b. Nie ma tam zbyt wysokiego poziomu.
      Prosiłabym o pomoc w tej kwestii, z góry dziękuję.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Studiuje na politechnice lubelskiej. Przejrzałam syllabusy przedmiotów na AGH (rozumiem że ta uczelnia cię interesuje) i trochę ciężko mi to porównać do mojego programu studiów, bo jest zupełnie inna kolejność przedmiotów, więc niektóre rzeczy z pierwszego semestru na AGH będę mieć dopiero na trzecim. Mogę się odnieść do wstępy do informatyki, bo to jest odpowiednik mojego wstępu do programowania. U mnie niestety nie było na początku podstawowych pojęć, a to może trochę ułatwić życie. Notacje i zamiana liczb na różne systemy jest do ogarnięcia, bo to matma. Co do maszyn, nie mam pojęcia bo tego nie miałam. Dalej jest już tylko programowanie w C i tu są właśnie problemy, bo jeśli nie masz żadnego doświadczenia z programowaniem, a wykładowca ma to gdzieś, to się okazuje, że każą ci pisać program, a ty nie umiesz używać zwykłej komendy wejścia. Polecam wcześniej pobrać sobie kompilator i uczyć się z darmowych kursów od podstaw. Ja zaczęłam rozumieć o co chodzi, dopiero jak zaczęłam sie uczyć do przodu z internetu.
    • Witam,   Zamierzam od października zacząć inżynierskie studia I stopnia na kierunku Logistyka i chciałbym prosić o poradę odnośnie matematyki, ponieważ chciałbym trochę wcześniej zacząć się przygotowywać na tą sieczkę matematyczną, więc chciałbym prosić o wszelkie porady co mi się przyda nauczyć zanim się zaczną wykłady   Dziękuję Bardzo za wszelką pomoc
    • Witam wszystkich :)
    • Witam wszystkich, na stronie pracedyplomowe.info zamówiłem pracę podypmową, byłem bardzo zadowolony. Ich profesjonalizm i terminowość zrobiły na mnie wrażenie. Pracę dostarczyli wcześniej niż oczekiwano. Polecam wszystkim!!!  
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.