Skocz do zawartości
Miłosz Szkudlarski

Nowy kierunek studiów na UwB: Etnofilologia białoruska

Rekomendowane odpowiedzi

Etnofilologia białoruska od roku akademickiego 2016/2017 dołączy do bogatej oferty kształcenia Wydziału Filologicznego Uniwesytetu w Białymstoku. Zastąpi tym samym istniejącą do tej pory filologię białoruską, która od dłuższego czasu nie cieszyła się już zainteresowaniem ze strony kandydatów na studia.

Więcej informacji o nowym kierunku znajdziecie tutaj: www.kierunki.net/nowe/4375-nowy-kierunek-studiow-na-uwb-etnofilologia-bialoruska

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kierunek powstał po konsultacjach z różnymi organizacjami i firmami współpracującymi z mniejszością białoruską, i ma dać szanse na ciekawą pracę po jego ukończeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ciekawa idea. mi sie osobiscie podoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie będzie można pracować po tym kierunku - proszę mi podać przykładowe stanowiska i miejsca zatrudnienia. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest napisane w artykule, wystarczy poczytać:

Absolwenci entofilologii białoruskiej będą odpowiednio przygotowani do podjęcia pracy w placówkach o charakterze kulturalnym, mediach czy w sektorze usług, gdzie wymagana jest biegła znajomość zarówno języka, jak i kultury białoruskiej. Po uzyskaniu niezbędnych uprawnień pedagogicznych będą też mogli uczyć języka białoruskiego w szkołach i placówkach oświatowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez karolina796
      Dostalam się na prawo do uwb w Białymstoku i UMCS w Lublinie i nie wiem co mam robić? Którą uczelnia jest lepsza pod względem poziomu i lepiej jest widziana wśród pracodawców? Może ktoś z Was studiował na którymś uniwersytecie i mógłby podzielić się opinią. Mam czas do jutra, więc proszę, dajcie jakieś rady  
      Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi  
      Pozdrawiam 
    • Przez szczurek017
      Witam,
      Matura nie poszła mi najlepiej,ale to ze względu,że przez cały okres szkoły średniej byłem przekonany,że na studia nie chcę iść.
      Moje wyniki:
      j.polski podstawa -66%
      matematyka podstawa-78%
      j.angielski podstawa-60%
      Czy z  tymi wynikami jestem w stanie się dostać na politechnikę białostocką kierunek elektronika i telekomunikacja?bądż na uniwersytet białostocki-informatyka?
      W grę wchodzi również Gdańsk ale z tymi wynikami to nie wiem czy jest wogóle sens próbować na kierunki ścisle(informatyka,elektronika,matematyka i analiza danych,telekomunikacja)
    • Przez Joanna
      Politechnika Białostocka zaprasza na Targi Pracy organizowane w dniach 25-26.10.2016r. Na targach będzie szansa na spotkania z potencjalnymi pracodawcami i możliwość udziału w warsztatach szkoleniowych oraz rozmowy z doradcą zawodowym.
      We wtorek 25.10. odbędą się spotkania z potencjalnymi pracodawcami, zatem studenci i absolwenci będą mogli porozmawiać z przedstawicielami blisko 40 firm działających w różnych branżach. Swoje stoiska będą mieć przedstawiciele przedsiębiorstw zarówno o zasięgu regionalnym, jak i krajowym czy globalnym. Na stoiskach będzie można uzyskać informacje na temat przebiegu rekrutacji oraz zapoznać się z aktualnymi ofertami pracy bądź staży. Miejsce Targów: Wydział Elektryczny Politechniki Białostockiej ul. Wiejska 45 D, godz. 10:00-15:00.
      Na środę 26.10. zaplanowano warsztaty i konsultacje:
      - Prezentacja "Wystartuj karierę w ramach Internetowych Rewolucji Google" na Wydziale Zarządzania (początek godz. 10:15), podczas której  uczestnicy  zapoznają się z najnowszymi trendami w branży online, poznają możliwości wykorzystania internetu do promocji swoich działań, a także możliwości rozwoju kariery w marketingu internetowym. W spotkaniu uczestniczyć będą również młodzi ludzie, którzy osiągają pierwsze sukcesy prowadząc własne firmy.  
      - W sali szkoleniowej Biura Karier PB (Dom Studenta Gamma przy ul. Zwierzynieckiej 8), o godz. 12:00. rozpocznie się warsztat "Przedsiębiorczość w życiu" na którym uczestnicy znajdą odpowiedzi na następujące zagadnienia: Zarządzanie swoją karierą to wyzwanie, ale jeszcze większym jest zarządzanie firmą. Jak robić to skutecznie? Jak pozyskać dotację na założenie działalności?
      - Na konsultacje z doradcą zawodowym zaprasza o godz. 13:15 Biuro Karier na których będzie można porozmawiać o tym, jak pisać list motywacyjny i CV (spotkanie także w Sali szkoleniowej Biura Karier PB).
      Na Targi Pracy wstęp wolny. Osoby zainteresowane warsztatami proszone są o rejestrację:
      http://biurokarier.pb.edu.pl/targi-pracy/2016/warsztaty
      Lista wystawców: AC, ADDIT,  ADECCO POLAND, ALTKOM, AKADEMIA S.A.,  ATOS IT SERVICES,  AUCHAN POLSKA, AUTOMATYKA-POMIARY-STEROWANIE, CFT POLSKA, COMPUTARIS POLSKA, DANWOOD, DELPHI POLAND, DOBROPLAST FABRYKA OKIEN, ELEKTROMONTAŻ WSCHÓD, Fabryki Mebli FORTE, GAMA Group Szepietowscy, GRAPE UP, Grupa Pracuj S.A., IKEA INDUSTRY ORLA, KAN, LUX MED, Macro-System Mieszko Ciepliński, MAGNETIC SYSTEMS TECHNOLOGY, MEDGAL , MULTICCO, PLUM, POLFER PODZESPOŁY INDUKCYJNE, QBURST POLAND, RANDSTAD POLSKA, RECKITT BENCKISER PRODUCTION, ROSTI BIANOR, RTV EURO AGD, SID, Sokółka Okna i Drzwi, TRANSCOM WORLDWIDE POLAND, TRANSITION TECHNOLOGIES, TRW STEERING SYSTEMS POLAND, UNIBEP.

Więcej informacji: http://biurokarier.pb.edu.pl/targi-pracy/2016/informacje-ogolne

Targi zostały objęte Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Białegostoku i Rektora Politechniki Białostockiej.
    • Przez Joanna
      Już dziś 21 marca DZIEŃ OTWARTY NA POLITECHNICE BIAŁOSTOCKIEJ

Jak zachęca sam organizator to będzie energetyczny PONIEDZIAŁEK!

Warto przejść na Politechnikę Białostocką:
      ·         po pozytywny ładunek energii,
      ·         po humor, którego na wiosnę nie może zabraknąć,
      ·         po to, żeby poznać uczelnię, na której już wkrótce będziecie studiować.

Dzień Otwarty to znakomita okazja, by poczuć wyjątkową atmosferę studiowania na Politechnice. Wydziały PB zaprezentują się od najlepszej strony i zaproszą do odwiedzania laboratoriów. A od godz. 12:00 w CNK taneczny „szał wiosny” i niebanalna „randka” z Samorządem Studentów PB. 

Link: http://pb.edu.pl/kandydaci/dzien-otwarty-21-03-2016-r/

Uczelnia zaprasza w godz. 10:00  - 14:00!

• Przez Joanna
      20 października 2015 r. na Wydziale Elektrycznym Politechniki Białostockiej będzie można znaleźć pracę już od godz. 10.15 uroczyste, bo wtedy właśnie nastąpi uroczyste otwarcie Targów Pracy Politechniki Białostockiej. Impreza potrwa do godz. 15:00. Na targach wystawiać się będzie ponad 45 renomowanych firm. Młodzież będzie miała możliwość zapoznać się z samymi firmami jak i z ofertami pracy skierowanymi do studentów i absolwentów PB. Zachęcamy do działania!

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Jeżeli chodzi o drukowanie, to wszystko zależy kto gdzie mieszka  Jak ktoś mieszka w Krakowie bądź okolicach to myślę, że warto pomyśleć o lobos promo https://lobos.promo/  jest tutaj również możliwy spersonalizowany druk cyfrowy z tego widziałam. Mam nadzieję, że komuś się przyda.
    • Tak jak ktoś napisał. Łatwo jest założyć, ale potem tą firmę utrzymać, mieć klientów itd. Przykład podam jako salon fryzjerski, który dzisiaj jest już połączony często z zabiegami kosmetycznymi typu paznokcie, makijaż permamentny itd. Trzeba mieć fundusze na sprzęt, na fotele, konsolety czy na poczekalnie fryzjerskie https://salonova.pl/poczekalnie-fryzjerskie kończąc na akcesoriach jak nożyczki, maszynki do strzyżenia i preparaty typu kosmetyki, farby etc. Potem trzeba jeszcze przyciągnąć klientów, równocześnie prowadzić kanały SocialMedia. Ciężki kawałek chleba.
    • Hejka to wypowiem się i ja jako osoba, która studiowała na Polibudzie, ale w Gdańsku, a w Gliwicach. Studiowałam Technologię Chemiczną i powiem szczerze... , że jest dokładnie tak jak mówi autor. Co do przedmiotów, skąd ja to znam, a niektórzy prowadzący tak antypatyczni, byli tacy dwaj, jeden był z przedmiotu inżynieria procesowa czy przedmiot Tech. Chemiczna. Miałam takiego przykrego gościa, który nie potrafił tłumaczyć. Z chemią fizyczną, jest dokładnie tak jak opisano. Nie wiem czy u Was tak było, ale np na 1 terminie egzaminu, jak było się na wszystkich wykładach to doliczało się 3 pkt na egzaminie i np. dzięki temu miało się zdany egzamin.  
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.