Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :) Mam na imię Ola, obecnie jestem studentką 4 roku biotechnologii na Politechnice Częstochowskiej. Jest to zatem etap pisania pracy inżynierskiej, w związku z czym zastanawiam się nad studiami II stopnia. Chciałabym przenieść się na jedną z krakowskich uczelni. Rozważam trzy opcje:

1) Kontynuację biotechnologii na Politechnice Krakowskiej,

2) Kontynuację biotechnologii na Uniwersytecie Rolniczym,

3) Rozpoczęcie kierunku pokrewnego - Technologia żywności - na Uniwersytecie Rolniczym.

Stąd nasuwa mi się mnóstwo pytań. Jeśli chodzi o dwie pierwsze opcje, z tego co zdążyłam się zorientować, na PK należy napisać testy kompetencyjne, na UR natomiast liczy się jedynie ocena dyplomowa, ewentualnie średnia ocen i rozmowa kwalifikacyjna. Opcja numer 3 pozwoliłaby mi na rozpoczęcie nowego kierunku o specjalności biotechnologia żywności co wiąże się z moimi zainteresowaniami. Zastanawiam się jednak co byłoby korzystniejsze. Przy zmianie kierunku  na inny mogą być większe problemy z dostaniem się na II stopień (pierwszeństwo mają raczej studenci z dyplomem inżyniera z technologii żywności), poza tym, prawdopodobnie musiałabym nadrobić przedmioty, z którymi nie miałam styczności - odpłatnie. Z drugiej jednak strony, harmonogram studiów nawet na tym samym kierunku, a dwóch różnych uczelniach może być inny i też może nastąpić konieczność nadrabiania niektórych przedmiotów pomimo kontynuacji biotechnologii.

Moje pytanie brzmi: Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji, lub wie jak dokładnie wygląda taka zmiana uczelni? Jak wygląda rekrutacja w takim przypadku i czego powinnam się spodziewać? Czy na PK pisząc egzamin wstępny również będę musiała nadrabiać jakieś przedmioty? Generalnie interesuje mnie wszystko związane z rekrutacją w takiej sytuacji. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam, Ola :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem opcja numer 3 jest najciekawsza.

 

Jeśli przyjmą Cię na technologię żywności to już na studiach nie będziesz raczej musiała niczego nadrabiać. Skoro przyjęli CIę z dyplomem takim jakim otrzymalas to tak zostaje.

Inaczej by bylo gdybyś w trakcie studiów I stopnia zmieniała kierunek lub przenosiła się na inną uczelnie, wtedy różnice programowe trzeba wyrównać.

 

Minusem jest to, że będzie Ci na pewno znacznie trudniej niż tym, którzy są już po technologii żywności na I stopniu, ponieważ nie będziesz miała podstaw. Chociaż biotechnologia nie jest odległa dziedzinowo to jednak różni się trochę, a sama specjalizacja biotechnologia żywności nie wiele tutaj zmienia. Bo podstawe programową i tak będziesz miała z technologii żywności, tylko przedmioty specjalistyczne będą biotechnologiczne.

 

Ogólnie oceniam, że 3 opcja najciekawsza ale wymaga Twojego wkładu pracy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem opcja 3 to dobre rozwiązanie, tymbardziej że Wydział Technologii Żywności UR to świetny wydział. Owszem nie obejdzie się bez zdawania różnic programowych, ale myślę, że warto.

Polecam Ci również studia na wydziale Biotechnologii UR. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Agnieszka, a skąd wiedza, że po przyjęciu na studia II stopnia będzie musiała nadrabiać różnice ze studiów I stopnia? Skoro akceptują dyplom to z określonym wykształceniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc sama najbardziej jestem zainteresowana opcją numer 3 :) Aczkolwiek obawiam się właśnie nadrabiania różnic programowych. Nie wiem też jakby się to odbywało, czy byłabym w stanie pogodzić dodatkowo odrabiane zajęcia z aktualnym planem. Jednak idąc na biotechnologię nie jest powiedziane, że tam nie będę musiała czegoś nadrobić, podstawy programowe mogą się troszkę różnić na mojej obecnej uczelni i na PK/UR.

Agnieszko, jeśli chodzi o Wydział Technologii Żywności UR, skąd taka opinia na jego temat? :) Jesteś może studentką/absolwentką lub znasz kogoś tam studiującego? Może mogłabyś opowiedzieć mi coś ciekawego na temat tego kierunku? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem 3 opcja jest najciekawsza, ale wciąż twierdze, ze jesli Cie przyjma nie bedzie trzeba nadrabiac roznic programowych. Ja się przenosilem z zaocznych na dzienne i mialem roznice programowe i chociaż bylo trudno to dalej sobie rade.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domyślam się, że nawet bez nadrabiania różnic programowych nie będzie łatwo, bo w pewnym sensie, będę je nadrabiać, tyle, że we własnym zakresie, a nie na zaliczenie ;) Jestem dość upartą osobą i jak się za coś wezmę to zrobię wszystko, żeby się udało, więc może o to się aż tak nie martwię :) Chociaż zastanawiam się też, czy technologia żywności nie zamknie mi w pewnym sensie furtek do innych miejsc pracy. Po biotechnologii mogę pracować w praktycznie każdym laboratorium wykonującym analizy. Po technologii żywności raczej tylko w laboratoriach związanych z badaniem żywności. Mam mnóstwo wątpliwości :) Nie jest to łatwa decyzja niestety ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczytałam się troszeczkę w zasady rekrutacji na technologię żywności na UR:

"Kandydaci posiadający dyplom z tytułem zawodowym kierunku pokrewnego są zobowiązani do uzupełnienia efektów kierunkowych wnosząc odpłatność za każdy uzupełniany przedmiot nie objęty planem studiów." 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz napisać prośbę o wykaz taki roznic przedstawiają swój dyplom, żebyś wiedziała na co się piszesz. Zawsze możesz zrobić biotechnologie na II stopniu a technologie żywności zrobic na studiach podyplomowych. Teraz wydaje mi sie, ze takie rozwiązanie bedzie dla Ciebie łatwiejsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Muszę sobie to wszystko jeszcze dokładnie przemyśleć :) Na szczęście mam na to jeszcze trochę czasu ;) Aczkolwiek rozsądniejszym pomysłem jest chyba kontynuacja biotechnologii. Dziękuję bardzo serdecznie za rady :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomyśl jeszcze nad ta opcja biotechnologii i studiow podyplomowych z technologii żywności. Nie bedzie roznic programowych, bedziesz po biotechnologii miała szersze możliwości a na studiach podyplomowych doksztalcisz sie z tego co lubisz a co tez może Ci się przydac

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Agnieszka, a skąd wiedza, że po przyjęciu na studia II stopnia będzie musiała nadrabiać różnice ze studiów I stopnia? Skoro akceptują dyplom to z określonym wykształceniem.

 

Łukasz odkąd pamiętam jesli idzie się na studia mgr na inny kierunek (a nawet czasami na ten sam tylko na inną uczelnie) to mogą być różnice programowe, które trzeba nadrobić. To zazwyczaj są jakieś wiodące przedmioty danego kierunku, które sa potrzebne do dalszej nauki. 

Wcale nie musi być tego dużo. 

 

 

Szczerze mówiąc sama najbardziej jestem zainteresowana opcją numer 3 :) Aczkolwiek obawiam się właśnie nadrabiania różnic programowych. Nie wiem też jakby się to odbywało, czy byłabym w stanie pogodzić dodatkowo odrabiane zajęcia z aktualnym planem. Jednak idąc na biotechnologię nie jest powiedziane, że tam nie będę musiała czegoś nadrobić, podstawy programowe mogą się troszkę różnić na mojej obecnej uczelni i na PK/UR.

Agnieszko, jeśli chodzi o Wydział Technologii Żywności UR, skąd taka opinia na jego temat? :) Jesteś może studentką/absolwentką lub znasz kogoś tam studiującego? Może mogłabyś opowiedzieć mi coś ciekawego na temat tego kierunku? :)

 

Nie jestem studentką tego Wydziału, ale znam go bardziej od środka. Wiem, że jest tam bardzo przyjazna Pani Dziekan, z którą przychylnie patrzy na studentów, a to bardzo ważne. Byłam tam kilka razy i wiem, że mają bardzo dobrze wyposażone zaplecze dydaktyczne. Do mnie takie rzeczy przemawiają, szczególnie na kierunkach gdzie laboratoria to podstawa. 

 

 

To, że zrobisz na studiach II stopnia Technologię żywności, wcale nie zamyka Ci drogi, bo nadal I stopień masz z Biotechnologii. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Za moich czasów po prostu za bardzo nie przyjmowali na II stopnia po innym kierunku na I stopniu, a jak już przyjęli to nie robili problemów, dlatego się dziwie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może to też zalezy od uczelni i od kierunków, dlatego najlepiej jest się dowiedzieć u źródła. Jesli jesteś zdecydowana na dwa lub trzy wydziały to dowiedz się dokładnie jak to będzie. Dadzą Ci konkretny wykaz na podstawie programu, który realizujesz teraz. Myślę, że to tez pomoże podjąć Ci ostateczne decyzje, bo zobaczysz co będziesz musiała ewentualnie nadrobić. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem właśnie tak powinnaś zrobić, żeby wiedzieć na co się piszesz:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz jeszcze trochę czasu, więc na spokojnie wszystko posprawdzaj :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję serdecznie Wam obojgu za rady :) Jest to trudna decyzja, ale na szczęście mam jeszcze trochę czasu na dopytanie, naskrobanie kilku maili gdzie trzeba :) Napewno wezmę Wasze rady pod uwagę :) Być może nie będzie tak przerażająco jak myślę :) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Napewno nie będzie przerażająco :) I sądzę, że bez względu na decyzję sobie światnie poradzisz, bo widać że zależy Ci na dobrym wykształceniu i jesteś ambitną osobą. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jestem podobnego zdania, na pewno sobie poradzisz, nawet jeśli faktycznie będą te różnice programowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domyślam się, że nawet bez nadrabiania różnic programowych nie będzie łatwo, bo w pewnym sensie, będę je nadrabiać, tyle, że we własnym zakresie, a nie na zaliczenie ;) Jestem dość upartą osobą i jak się za coś wezmę to zrobię wszystko, żeby się udało, więc może o to się aż tak nie martwię :) Chociaż zastanawiam się też, czy technologia żywności nie zamknie mi w pewnym sensie furtek do innych miejsc pracy. Po biotechnologii mogę pracować w praktycznie każdym laboratorium wykonującym analizy. Po technologii żywności raczej tylko w laboratoriach związanych z badaniem żywności. Mam mnóstwo wątpliwości :) Nie jest to łatwa decyzja niestety ;)

Moim zdaniem po tych dwóch kierunkach otwierasz sobie właśnie dodatkowe możliwości pracy...

Ja byłabym za Technilogią żywności. Jesteś ambitna, pracowita i uparta więc nawet nie zauważysz kiedy nadrobisz różnice programowe:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Podobna zawartość

    • Przez Zurix11
      Hej, mój brat napisał w tym roku maturę, pisze w jego imieniu. Jego pasją jest motoryzacja, transport i policja, jednak nie wie dokładnie co chce robić w życiu. Zastanawia się nad Inżynierią środków transportu na PK w Krakowie, jednak rodzice mówią, że po transporcie jest ciężko o pracę, ponad to Kraków jest najdalej od naszego domu. Szukałam w Krakowie logistyki, jednak jest tylko na Uniwersytecie Rolniczym i Ueku. Podrzuciłam mu pomysł studiowania logistyki, wybraliśmy Politechnikę Lubelską i  Rzeszowską, jednak on martwi się, że w takich miastach nie znajdzie później pracy oraz uważa, że jest niski poziom. Kolejnym jego pomysłem jest bezpieczeństwo narodowe na UJ, wiadomo, że mniej przyszłościowe, jednak raczej to go najbardziej interesuje. Dlatego teraz chciałabym się Państwa dopytać, czy Inżynieria Srodków Transportu na PK to trudny kierunek? Czy może warto bardziej wybrać logistykę, ponieważ jest bardziej przyszłościowa? Która Politechnika z wyżej wymienionych jest najlepsza? Które miasto daje lepsze perspektywy Lublin czy Rzeszów? Czy po kierunku Bezpieczeństwo narodowe trudno o pracę i czy można później pracować po tym kierunku w służbach mundurowych? Byłabym wdzięczna za odpowiedzi.
    • Przez Łowca much
      Cześć wszystkim! Jestem w II LO, ale pomoc w wyborze studiów potrzebna. Przygotujcie się na elaborat, chcę jak najlepiej nakreślić swoją sytuację  
      Pasjonuję się biologią i wszystkim, co z nią związane. Interesują mnie zwłaszcza takie dziedziny, jak genetyka, biotechnologia oraz neurobiologia, generalnie raczej w skali mikro. Nie mam na razie jakichś sprecyzowanych wymagań co do rodzaju komórki, ludzka, zwierzęca, roślinna... po prostu dajcie mi próbki, mikroskop, sekwencjonery i jazda! Nie pasjonuje mnie za to przekładanie papierów.
      Uwielbiam przeprowadzać doświadczenia, sprawdzać, co się wydarzy, jestem otwarta na nowości. Nie szukam raczej kontaktu z ludźmi, więc myślę, że praca w laboratorium byłaby dla mnie idealna - byle nie klasyczne leki i szczepionki. Zatem pewnie studia biologiczne. I tu pojawia się problem.
      Im więcej szukam informacji, tym większy mam mętlik w głowie. Który kierunek wybrać? Które są konkretne, a które to zwykłe zapychacze? Które dadzą mi najlepsze wykształcenie w powyższych sprawach? No i, rzecz jasna, dobrze płatną pracę? Meh... Na razie zastanawiam się nad:
      1. Biotechnologia
      2. Biomedycyna
      3. Neurobiologia
      4. Genetyka i biologia eksperymentalna
      5. Analityka medyczna
      Oraz ewentualne połączenia - licencjat z biotechnologii i specjalizacja z genetyki, coś w tym guście. Może znacie jakieś inne dobre kierunki? Do tego chciałabym studiować możliwie najbardziej eksternistycznie, by móc realizować dość czasochłonne pasje i biznes. Najlepiej, bym mogła uczęszczać na praktyki w labie, a teorię ogarniać sama. Jestem na edukacji domowej i ta sytuacja bardzo mi odpowiada.
      UWAGA! Zaznaczam, że na 99% zamierzam pracować za granicą i zapewne także tam studiować, więc nie ograniczają mnie realia polskiego rynku pracy. Proszę o branie pod uwagę w odpowiedziach ogólnego zapotrzebowania
    • Przez milka_1234
      Hejka
      Jestem w klasie maturalnej i planuje iść na biotechnologie do Gdańska. Zastanawiam się jednak gdzie, na PG czy UG? Jestem na profilu mat-fiz. Z chęcią się dowiem więcej o tym kierunku na tych uczelniach oraz poznam wasze opinie na której uczelni lepiej go studiować. Z góry dziękuję 
    • Przez Francis27
      Witam!
      Wiem, że jest dopiero styczeń i do rekrutacji na nowy rok akademicki jeszcze daleko, ale już teraz zastanawiam się dość intensywnie nad kierunkiem studiów. Biorę pod uwagę między innymi nad: fizykę techniczną (Wydział Inżynierii Materiałowej i Fizyki), Energetyką oraz kierunkiem Odnawialne Źródła Energii i Gospodarka Komunalna (Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki) na Politechnice Krakowskiej. Z tych trzech najbardziej interesuje mnie (pod względem treści) fizyka techniczna, mimo, że progi są tam najniższe z tego zestawienia.
      Czy ktoś z tu obecnych forumowiczów wie coś o wydziałach, kierunkach itp?  Interesują mnie wszystkie informacja, opinie i spostrzeżenia, a najbardziej relacje z pierwszej ręki
    • Przez Maks88
      Czy odbywał ktoś praktyki w mleczarni, ma uzupełniony dziennik praktyk i mógłby podpowiedzieć jakie czynności wykonywał. Niestety praktyki nie miały nic  wspólnego 
      z moim kierunkiem( technologia żywności) 
      i brakuje mi pomysłów co mogłabym w nim zawrzeć.


×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.