Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałam się na inżynierię materiałową na wydziale metali nieżelaznych, na AGH oraz na technologię chemiczną na wydziale energetyki
i paliw
, również na AGH. Na maturze zdawałam rozszerzoną biologię, chemię i język angielski, byłam na profilu biol-chem-ang. Matematyka szła mi całkiem dobrze, co prawda, była ona na poziomie podstawowym, ale chodziłam na korepetycje na których 'liznęłam' trochę rozszerzenia. Fizykę miałam tylko w pierwszej klasie, jedną godzinę tygodniowo. Zdaję sobie sprawę, że na inż.materiałowej bez matematyki rozszerzonej
i fizyki ani rusz, dlatego też, chciałam spytać jak jest na tym kierunku z tymi przedmiotami. Bardzo trudno i nie ma się co wybierać po biol-chemie? Jestem w stanie zacząć od już chodzić na korepetycje z matematyki i fizyki. Mam dobrą nauczycielkę i wiem, że będzie w stanie dobrze mnie przygotować. Tylko czy warto się tak starać, bo przecież czasu nie mam za wiele i cudów nie zdziałam. Mam też alternatywę, w postaci technologii chemicznej. Tutaj wydaje mi się, że bez problemu dam radę, bo chemię naprawdę dobrze umiem, ale z kolei znowu mam wrażenie, że inż.materiałowa jest bardziej przyszłościowym kierunkiem i mam większe szanse znaleźć pracę w zawodzie, nawet za granicą. Czytałam kilka opinii na temat tych kierunków i jest różnie. Tak jak zawsze, jedni piszą 'bardzo ciężko, bez matematyki rozszerzonej z liceum nie da rady', inni zaś twierdzą, ze jest trudno, ale da się wszystko opanować, bez większego problemu i nie ma co zachodzić w głowę. Ja już się bardzo stresuje
bo nie wiem jaką podjąć decyzję. Wiem, że wyboru nikt za mnie nie dokona, ale liczę, na każdą (nawet najmniejszą) podpowiedź, radę. Może, ktoś z Was był w podobnej sytuacji. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matematyka na tych kierunkach jest najwazniejsza dlatego korepetycje to podstawa. Na Twoim miejscu zastanowilbym sie nad technologia chemiczn. Bardzo fajny kierunek i daje szerokie możliwości na przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi :D poczytalam troche o tym kierunku i naprawde wydaje sie byc sensowny, szczegolnie w moim przypadku :P raczej sie na niego zdecyduje, tym bardziej ze nie bede musiala zaczynac calkowicie od zera, bo z chemii naprawde spora wiedze mam i to mnie interesuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez klaudyna
      Mam pytanie odnośnie rekrutacji na prawo. Gdzie najłatwiej się dostać jeżeli chodzi  o większe miasta. Najbardziej interesuje mnie Łodz, kraków ,warszawa, ale uwzględniam też inne miasta.Mam w tym roku mature i mimo,że spędzam dużo czasu na naukę. obawiam się ,że może powinąć mi się noga i liczba punktów   zbraknie do studiowania w wymarzonym mieście,  Z góry dzieki!
    • Przez Bartek5261
      Witam,
      czy jest ktoś tutaj studiujący elektronikę na PWr ze specjalnością inżynieria akustyczna lub na AGH inżynierię akustyczną i mógłby podzielić się wrażeniami jak to obecnie wszystko wygląda? Czy jest duża różnica pomiędzy tymi uczelniami i nauczaniem? Dostałem się na oba kierunki i mam dylemat przy wyborze.
      Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
    • Przez karolina14
      Chciałabym poradzić się kogoś w sprawie studiów. Jestem tegoroczną maturzystką i nie do końca wiem czym chce się zajmować w przyszłości, nie jestem ukierunkowana na konkretny zawód. Dlatego też waham się pomiędzy dwoma kierunkami, na które się dostałam: filologią angielską na UP w Krk lub turystyka i rekreacja na UEK w Krk. Jeśli chodzi o filologię, to myślałam nad tym, aby w drugim roku studiów dobrać kierunek zarządzenie, gdyż wiele osób twierdzi że po samej filologi nie ma dużo możliwości. Szczególnie ukierunkowuje się na zostanie tłumaczem lub pracę w biurze, nie na nauczyciela. A jeśli chodzi o turystykę to myśłałam nad pracą w hotelu lub biurze podróży. Tak wyobrażam sobie te kierunki i chciałabym spytać jak wy to widzicie? Który kierunek jest bardziej przyszłościowy i jaka droga ma więcej możliwości według Was? Czy po samej filologi nie ma pracy? Byłabym bardzo wdzięczna jeśli ktoś chciałby mi doradzić i pomóc w podjęciu tej decyzji. Z gory dziękuje
    • Przez bioinf
      Witam wszystkich! Czy ktoś się rekrutował na bioinformatykę na UP w Krakowie? Dzisiaj dostałam wiadomość, że decyzja o uruchomieniu tego kierunku zostanie podjęta 23 września, dlatego że jest niewystarczająca liczba kandydatów. Czy ktoś mógłby mi doradzić co w tej sytuacji robić? Zależy mi na tym kierunku. Czy mogę dokonać wpisu na studia i równocześnie rekrutować się na innej uczelni, na inny kierunek? Czy ryzykować, zostać przy tym kierunku i czekać na decyzję do września. Może ktoś już był w podobnej sytuacji. Proszę o pomoc, każda rada będzie pomocna. 

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• W lipcu tego roku miałam mieć obronę pracy licencjackiej, jednak nie wyrobiłam się z jej napisaniem. Kontynuowałam pisanie pracy dalej, aby przystąpić do terminu wrześniowego, ale moja Pani promotor ciągle coś zmieniała w mojej pracy, potrafiła nawet zmienić zaakceptowane przez nią wcześniejsze treści. Moja praca nadal nie była gotowa we wrześniu. Na początku października składałam podanie o przedłużenie terminu złożenia pracy dyplomowej. Przedłużenie było możliwe do 30 października. Nadal kontynuowałam pisanie pracy. W listopadzie wciąż miałam kontakt z moją promotorką, która nadal przesyłała mi swoje poprawki dotyczące mojej pracy. Ostatnio kiedy sprawdzałam swój status w wirtualnej uczelni zauważyłam, że zmienił się na „w procedurze skreślenia”. Napisałam w tej sprawie do centrum obsługi studenta, gdzie odpisano mi, że w związku z tym, że nie obroniłam się do końca października zostałam skreślona i z tego tytułu seminarium jest traktowane jako niezaliczone i mogę ubiegać się o powtarzanie semestru. Bardzo zależy mi na ukończeniu tych studiów, jednak zastanawiam się czy powtarzając semestr będę mogła kontynuować dalsze pisanie dotychczasowej pracy, czy będę musiała uczęszczać na seminarium nowego promotora i pisać pracę od nowa? 
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.