Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Jestem na etapie wyboru studiów i cały czas rozważam nowe opcje. W Wyższej Szkole Bankowej w Poznaniu na wydziale informatycznym zaciekawiła mnie specjalizacja ,,e-commerce". Czy ktoś studiuję na tym kierunku? Chciałbym się dowiedzieć o nim czegoś więcej niż tylko z opisów samej uczelni. Jak myślicie czy są to studia po których znajdę pracę? Domyślam się ,że jest to bardzo trudny kierunek dlatego nie wiem czy poradziłbym tam sobie. Proszę o opinię na temat tego kierunku. Wciąż poszukuje swojej dalszej drogi życiowej ,dlatego jestem ciekaw czego nauczyłbym się na tym kierunku. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarza się, że nie wszystkie specjalności powstają, dlatego najważniejszy jest kierunek, a ten jest i tak bardzo dobry. Dodatkowo WSB to pewna marka więc specjalizacje na pewno powstaną. Sama specjalizacja wydaje się być bardzo ciekawa. Dlaczego miałbyś sobie na tym kierunku studiów nie poradzisz? Czy masz jakieś problemy z matematyką?

Na informatyków jest bardzo duże zapotrzebowanie na rynku pracy i co ciekawe zapotrzebowanie jest stałe, czyli rynek nie jest wciąż nasycony, a jak się wyspecjalizujesz w konkretnych zagadnieniach to nie powinno być problemów z pracą. Szczególnie w takim mieście jak Poznań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasciwie na czym moga polegac studia 'e-commerce'?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Wikipedii:

Handel elektroniczny (e-handel, ang. e-commerce) – procedury wykorzystujące środki i urządzenia elektroniczne (telefon stacjonarny i komórkowy, faks, Internet, telewizję) w celu zawarcia transakcji handlowej. Najbardziej popularną metodą handlu elektronicznego jest handel internetowy, gdzie występują transakcje handlowe pomiędzy sprzedającymi a kupującymi. Najbardziej powszechną formą handlu elektronicznego są sklepy internetowe.

Z tym faksem to już chyba trochę nieaktualnie :-) W każdym razie studia w tym zakresie to prawdopodobnie opłacalny i bardzo na czasie pomysł. A czego konkretnie można się po nich spodziewać, najlepiej sprawdzić w planie zajęć, który z reguły znajduje się na stronie uczelni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś uczy się może na tym kierunku? Nie mogę znaleźć planu zajęć na stronie uczelni. Jestem ciekaw jak wygląda edukacja na tym kierunku. Kiedy wybiera się specjalizację? Czy jest ona przypisana od razu czy może na 1 roku realizuję się tylko informatykę? Jestem obecnie w liceum i niewiele miałem wspólnego z samą informatyką. Czy da się to nadrobić? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Handel elektroniczny się intensywnie rozwija. Na pewno będzie praca dla fachowców. Pytanie, co stoi za tym kierunkiem studiów. Może to być bliżej informatyki - projektowanie aplikacji i różnych rozwiązań dla e-biznesu, albo bliżej sprzedaży - poznawanie specyfiki handlu internetowego z punktu widzenia prowadzącego sklep internetowy. E-biznes znajdziesz w Poznaniu także na Uniwersytecie Ekonomicznym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to chyba nie ma specjalnych studiów. Może jest coś w stylu policealnej. Ale moim zdaniem najlepiej jest i tak zrobić sobie kursy, bo tam o wiele więcej można się nauczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez momox
      Hej! Ukończyłam studia licencjackie na kierunku Finanse i Rachunkowość sp.Rachunkowość oraz studia magisterskie na kierunku Finanse i Rachunkowość sp.Biegły rewident. Chcę zrobić coś jeszcze w kierunku Informatyki. Drugi Magister (2lata) na kierunku Informatyka w biznesie lub studia podyplomowe (1rok) na kierunku Data Science: zaawansowana analiza danych. Nie wiem co lepsze czy drugi mgr czy ta podyplomówka.. Co mi otwiera drzwi do większych możliwości i jak pracodawcy patrzą na te dyplomy?
      Dzięki.
    • Przez euro123
      Witam, nie wiem, czy to dobry dział na tego typu pytanie, jeśli nie to proszę przenieść. Przechodząc do sedna, gdzie jest najwięcej matematyki w programie, jeśli weźmiemy pod uwagę te trzy kierunki; marketing, prawo w biznesie, zarządzanie. Może też orientuje się ktoś czy to prawda, że po marketingu bez doświadczenia zarabia się grosze w porównaniu do innych i jak pracodawcy podchodzą do samego licencjatu z prawa w biznesie (pytam, bo w mieście oddalonym 100 km ode mnie jest jedynie I stopień).
    • Przez jaro99
      Hej wszystkim na forum, mam pytanie o studia magisterskie.

Za niedługo kończę licencjat z marketingu, pracuje też od niedawna  w branży. Temat digital marketingu i cyfryzacji bardzo mnie interesuje,
      pomyślałem wiec i studiach magisterskich. Niedawno natknąłem się na ciekawie brzmiący kierunek "gospodarka cyfrowa" prowadzonym przez UE Katowice.

Oferta studiów brzmi bardzo zachęcająco, przedmioty wydają się bardzo ciekawe, mam jednak pewne wątpliwości. Kierunek powstał dopiero w ubiegłym roku
      i nie ma o nim zbyt dużo informacji. Dlatego, jeśli ktoś ma jakąś swoją opinię lub wie coś więcej o tych studiach, to bardzo prosiłbym o odpowiedź.
    • Przez jabbeck
      po studiach i zdobyciu doświadczenia w polsce marzy mi się wyjazd do norwegi lub szwecji
      rozważam studiowanie informatyki na ue lub finansów i rachunkwości
      który z tych kierunków jest bardziej mobilny, i pozwoliłby mi znaleźć zatrudnienie w owych krajach, oczywiście po nauce języka
    • Przez itsme
      Cześć, mam do wyboru studia na politechnice Łódzkiej na informatyce stosowanej i na politechnice Warszawskiej na telekomunikacji. Którą opcję wybrać? Miałem plan zostać programistą i wpadłem na pomysł, żeby pójść na telekomunikację i przy okazji dokształcać się z programowania, a na kierunku ono jest tylko, że w mniejszej ilości. Takim sposobem skończyłbym studia mając zawód w telekomunikacji i jako programista, więc gdy nie wyjdzie w jednym byłbym w drugim. PW ma wyższy poziom i nawet gdyby telekomunikacja mi się nie spodobała to bym się przeniósł na infę w obrębie tego wydziału. Bardziej wolałbym infę na PW, ale nie starczy punktów... Trochę boję się, że na PŁ trochę się zmarnuje. Co o tym myślicie?

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Hej!   Trafiłem tutaj przez przypadek surfując po internecie, i zauważyłem te forum, chciałbym się doradzić kogoś co mogę zrobić w mojej aktualnie kiepskiej sytuacji.. w skrócie sytuacja życiowa zmusiła mnie do przerwania Technikum i wyjechania za granicę, 2 tygodnie temu wróciłem do kraju na stałe, aktualnie mam 30 lat i chciałbym zrobić jakiś kurs roczny by coś zmienić, lub też rozmyślałem nad zrobieniem średniego w Liceum dla dorosłych, ale zastanawiam się czy jest sens robić te 3-4 lata Liceum by mieć średnie wykształcenie, ponieważ wciąż nie będę miał żadnego zawodu, znalazłem w mojej okolicy roczną szkołę która mnie zainteresowała w kierunku E-Commerce, ponieważ bardzo to wszystko się rozwija, natomiast nie wiem jak to później będzie z pracą, nie wiem co aktualnie zrobić ktoś coś może doradzić? co by zrobił na moim miejscu, czuję że jestem tak bardzo do tyłu wracając po 10 latach..
    • W lipcu tego roku miałam mieć obronę pracy licencjackiej, jednak nie wyrobiłam się z jej napisaniem. Kontynuowałam pisanie pracy dalej, aby przystąpić do terminu wrześniowego, ale moja Pani promotor ciągle coś zmieniała w mojej pracy, potrafiła nawet zmienić zaakceptowane przez nią wcześniejsze treści. Moja praca nadal nie była gotowa we wrześniu. Na początku października składałam podanie o przedłużenie terminu złożenia pracy dyplomowej. Przedłużenie było możliwe do 30 października. Nadal kontynuowałam pisanie pracy. W listopadzie wciąż miałam kontakt z moją promotorką, która nadal przesyłała mi swoje poprawki dotyczące mojej pracy. Ostatnio kiedy sprawdzałam swój status w wirtualnej uczelni zauważyłam, że zmienił się na „w procedurze skreślenia”. Napisałam w tej sprawie do centrum obsługi studenta, gdzie odpisano mi, że w związku z tym, że nie obroniłam się do końca października zostałam skreślona i z tego tytułu seminarium jest traktowane jako niezaliczone i mogę ubiegać się o powtarzanie semestru. Bardzo zależy mi na ukończeniu tych studiów, jednak zastanawiam się czy powtarzając semestr będę mogła kontynuować dalsze pisanie dotychczasowej pracy, czy będę musiała uczęszczać na seminarium nowego promotora i pisać pracę od nowa? 
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.