Nie idźcie na GEODEZJE - dobra rada
dodany przez
Bezrobotny Geodeta, w Czym kierować się przy wyborze studiów?
-
Podobna zawartość
-
Przez moonshadow
Witam serdecznie:)
Rok temu ukończyłam studia magisterskie na kierunku Geodezja Kartografia. Oczywiście internet chucznie to odradzał, jednak nie ma to jak uczyć się na swoich błędach. Po kilku latach pracy w firmie geodezyjnej coraz bardziej żałuję tego wyboru, najbardziej jednak poświęcenia jakie w te studia włożyłam i braku rekompensaty w postaci zarobków i możliwości rozwoju. Zawód jest na prawdę ciekawy, tylko niestety region niesprzyjających i rynek ogółem.. Biorąc pod uwagę zarobki jakie jestem w stanie osiągnąć w tej branży pracując w prywatnych firmach lepiej zarobię nawet na kasie w supermarkecie . Nie mniej jednak nie chciałabym aby to 5 lat poszło na marne, wszak jest to kierunek techniczny i jakąś myśl techniczną jednak we mnie zasiał i pozostawił. W toku studiów wiadomo były przedmioty o dużej rozpiętości tematycznej, z drugiej strony jednak czuje duże ograniczenie tym dyplomem jeśli chodzi o zmianę branży. Próbowałam załapać się w biurach projektujących instalacje, jednak papier z geodezji jest mało atrakcyjny dla tego typu przedsiębiorstw. Nie interesuje mnie praca w urzędach. Mieszkam w mniejszej miejscowości i firm zajmujących się bardziej perspektywiczną tematyką GIS po prostu nie ma.
Stąd moje pytanie do absolwentów geodezji, którym udało się wyrwać ze szponów tej niewdzięcznej nauki - czy komuś z Was udało się zmienić branże, na jaką i w jaki sposób? Jakieś studia podyplomowe, kursy? Przyznaje że zaczynanie od zera czyli od studiów inżynierskich trochę mnie odstrasza, biorąc pod uwagę ogólno tematyczne czasozapychające przedmioty które znów zajmą przynajmniej z dwa semestry.
Proszę powiedzcie, jak dajecie sobie radę w życiu po geodezji.?
-
Przez applejuice
Witam,
Zaraz matura a ja stoję przed wyborem studiów. Aktualnie chodze do liceum i jaki kierunek by mnie nie zainteresował to pojawia mi się w głowie obawa, że na studiach nie dorównam osobą, które skończyły technikum i miały ogromną styczność z tym kierunkiem. W szkole najbardziej interesuje mnie geografia i to z nią chciałabym wiązać przyszłość (ale nie chciałabym studiować stricte geografii, gdyż nie widzę po tym pracy). Cały czas myślę o geodezji, geologii i odnawialnych źródłach energii. Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć (chociażby w małym stopniu) jak wyglada nauka na tych kierunkach? Na jakie przedmioty jest nacisk? Czy bez rozszerzonej fizyki dam sobie tam rade? Jeśli chodzi o odnawialne źródła energii, czy jest na nich dużo nauki o budowie maszyn?
-
Przez Sałata
Hej
Ukończyłem kierunek Geodezja i Kartografia (spec. Geoinformatyka) na AM Szczecin. Wiem że już trochę 'po ptokach' jeżeli chodzi o jakiekolwiek rekrutacje ale sam z własnego wyboru chciałem popracować i zrobić sobie przerwę od nauki. Jestem jednak zainteresowany magisterką z odbiegających kierunków od mojego a dokładniej Zarządzaniem Inwestycjami i Nieruchomościami na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Moje pytania brzmią: Czy warto się tak przebranżawiać (Geodezja mnie średnio interesuje)? Czy warto wybrać ten kierunek a może jednak inny na tej uczelni? Jakie mam szanse na dostanie się na UEP po Geodezji w Szczecinie?
Prosiłbym o rzetelne odpowiedzi. Nie obrażę się o sugestię na temat innych kierunków. I dodaję że koniecznie chcę zmienić miasto.
-
Przez oll8
Gdzie lepiej studiować geodezje na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim czy Politechnice Warszawskiej? Chodzi mi o poziom i możliwości po obu uczelniach. Jedna rzecz która znacznie je różni to brak specjalizacji na studiach pierwszego stopnia na Politechnice Warszawskiej.
-
Przez uczeń1234
Witam.
W tym roku będę pisał maturę więc już czas zastanowić się nad studiami. Jednak gdy przeglądam oferty uczelni, nie mam pomysłu co chciałbym robić. Miałem już kilka pomysłów ale znajomi, internet i własny rozum mówi mi, że to będzie zły pomysł.Dlatego mam kilka pytań co do studiów na Politechnice Gdańskiej lub innych uczelniach w trójmieście.
Pierwszym moim pomysłem była Geodezja, jednak słyszę, że liczą się plecy, ciężkie studia i egzamin ciężki i trudny, zarobki po tych studiach w biurze geodezyjnym nie są wysokie.
Drugi mój pomysł to była rachunkowość i finanse. Jednak tutaj poczytałem, że aby być księgowym nie trzeba skończyć studiów, a sam papier dużo nie daje. Podobna sytuacja jest z transportem.(według internetu).
Skoro kierunki które w jakiś sposób miałyby być dla mnie w miarę dogodne, a praca po nich znośna, nie są zbyt dobrym pomysłem to zacząłem zastanawiać się nad czymś co daje lepsze pieniądze lub pewniejsze zatrudnienie. Myślałem nad informatyką lub jakimś innym kierunkiem związanym z informatyką. Jednak tutaj pojawia się pewien problem. Obecnie jestem w mat-fiz-infie w LO jednak tak naprawdę do czynienia mam tylko z matematyką, z którą mam czasem problem ale jak się przyłożę to jakoś to idzie. Fizykę ledwo zdaję jak sporo osób z mojej klasy, bo po prostu uważałem, że nie będzie mi potrzebna, bo nie lubię, nauczyciel nie tłumaczy itd. Podobnie jest z informatyką, którą lekko mówiąc olałem, bo . Pytanie moje brzmi: czy studia informatyczne od razu wskakują na wysoki poziom? Czy jest sens iść na studia informatyczne jeżeli moja wiedza z tego zakresu jest bardzo niska?
Proszę o jakieś propozycje, porady, oraz opis tego kierunku studiów.
Jeśli złamałem regulamin to od razu przepraszam. Liczę na wybaczenie gdyż jestem tutaj nowy
-