Skocz do zawartości
Miłosz Szkudlarski

Znane wynalazki nieznanych Polaków, czyli jak Polacy zmieniali świat

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli do tej pory myśleliście, że Polacy nie wynaleźli niczego ciekawego, to byliście w wielkim błędzie. Mamy jednak nadzieję, że po obejrzeniu filmu „Znane wynalazki nieznanych Polaków” zmienicie swoje zdanie na temat naszego dorobku naukowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polega na tym, że te wszystkie wynalazki są delikatnie mówiąc .... stare ;). Kiedy ostatnio miało miejsce jakieś znaczące odkrycie przez polskich naukowców?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociażby molibden, czy prace nad grafenem są warte uwagi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociażby molibden, czy prace nad grafenem są warte uwagi :)

No oczywiście. Coś jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednym z największych wynalazków jest podobno metoda filtrowania denaturatu przez chleb ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym grafenem to faktycznie ciekawie się zapowiada - Instytut Technologii Materiałów Elektroniczych prowadzi szeroko zakrojone badania w tym temacie (i ponoć metody produkcji grafenu mają jedne z lepszych na świecie), zresztą już współpracują ze spółką ARP NanoCarbon i sprzedają grafen w oparciu o prognozy robione za pomocą platformy LEM NANO przez Polską Akademię Nauk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jaro

A ja  mam wynalazek a nie mam pieniędzy na produkcje   :)  potrafię zrobić urządzenie gdzie wytwarza prąd  gdzie można oświetlić dom można zrobić elektryczne  ogrzewanie domu  można napędzić statek morski i mały i  motorówkę   i samochód  o zł na 100 km  prąd jest wytwarzany za darmo tylko taki wynalazek pracuje na to by wytworzyć tak za darmo prąd to wynalazek  ma stratę energii by dać prąd = nie ma czegoś za darmo  ale można ograniczyć zrobić coś co da za darmo  wystarczy włączyć umysł dla tego  0 zł samochodem takim możemy przejechać całą ziemię za darmo i to nie  żarty i głupoty  Tesla  dobrze o tym wiedział  jak i ja wiem  kto wie o kim pisze i zna Tesle  czym się zajmował to wie że  ja wiem jak zrobić taki wynalazek i nie jest on trudny do zrobienia ja wiem jak taki wynalazek zrobić i rządy wiedzą na świecie póki ropa będzie to nigdy takiego wynalazku nie będzie tak uciszyli mordę Tesli zabijając jego a dokumenty zabierając a resztę spalili  by dalej zarabiać na ropie ale to niebawem się skończy  =  pokaże ten  wynalazek i zacznę produkować go a jego szkice włożę do internetu  gdzie każdego dnia będę aktualizował czyli chronił hasłem  a gdy tego nie zrobię program wyśle wszystko w internet  jak go zrobić  taki wynalazek  tego nikt nie powstrzyma 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie brakuje mi w tym zestawieniu Jana Czochralskiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafen to naprawde ciekaw opcja ;) Ale warte uwagi jest też to że w niektórych dziedzinach przodujemy, np: Drukarki 3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Podobna zawartość

• Przez Uniwersytet Zielonogórski
      Haker łamie zabezpieczenia w Internecie bezinteresownie. Craker włamuje się do systemów dla zarobku lub zniszczenia systemu.  Specjalistów od zabezpieczania  systemów informatycznych szkoli Uniwersytet Zielonogórski. Od roku akademickiego 2014/15 na kierunku Inżynieria danych pojawi się blok zajęć, laboratoriów i praktyk związanych z autorskim systemem kryptograficznym objętym ochroną patentową. System do szyfrowania danych powstały na naszym wydziale Matematyki, Informatyki i Ekonometrii właśnie został uznany za "Produkt przyszłości" przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Rozumiem. To co w taki razie z taką informacją na stronie uczelni: "Rekrutacja na studia niestacjonarne II stopnia ma charakter wolny (nie jest przeprowadzany egzamin). O przyjęcie na studia na wszystkich kierunkach prowadzonych w języku polskim oraz na wszystkich kierunkach prowadzonych w języku angielskim, oprócz kierunku Finance, mogą się ubiegać kandydaci posiadający co najmniej dyplom ukończenia studiów na poziomie pierwszego stopnia na dowolnym kierunku studiów".