Skocz do zawartości
Sebastian Szczęsny

Jakie piękne samobójstwo czyli barany na czele lwów

Rekomendowane odpowiedzi

O czym jest książka "Jakie piękne samobójstwo" Ziemkiewicza? W 1939 roku nie było starcia dobra ze złem. Tylko większych i mniejszych bandytów, między które zaplątał się naiwniak - Polska. A raczej nadęty naiwniak. Smakowita analogia z kart pamfletu. Przychodzi bandyta do baru żeby ściągnąć 'za ochronę". Właściciel nie odmawia, ale zwodzi, nawet kielicha postawi. A kiedy bandyta pewien swego przychodzi po haracz, właściciel się stawia. Mówi, że zawiadomił policję. A raczej stoi w wejściu cherlawy i wymachuje bejsbolem. No i bandyta się wkurzył. Wypisz wymaluj polityka Becka wobec Hitlera. A może uważacie inaczej? Ktoś już czytał? Zgadzacie się z tezami w książce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tematyka książki bardzo delikatna która chyba była poruszana w tytułach poprzedzających tą publikację :

Pakt Ribbentrop-Back - Piotra Zychowicza oraz Rzeczpospolita Zwycięska - Ziemowita Szczereka . Książki Pana Ziemkiewicza nie czytałem wręcz dopiero tutaj się dowiedziałem że takowa istnieje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zychowicz to moim zdaniem więcej faktów, ale gorzej się czyta. Z kolei Szczerek to typowa historia alternatywna, podgatunek science-fiction. Jest trochę podobnych pozycji na rynku odnoszących się do historii Polski, niekoniecznie w kontekście optymistycznym. Np. wersja kiedy Polska przestaje istnieć jest i u Dukaja (Xawras Wyżryn - Polacy niczym Czeczeńcy, dla których jedyną formą utrzymania tożsamości jest terroryzm) czy u Wolskiego (zarówno Alterland, jak i Jedna przegrana bitwa - kiedy koła historii doprowadzają do upadku państwowości polskiej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez Natari
      Witam, 

W tym roku będę poprawiać maturę z angielskiego i historii na rozszerzeniu.W tamtym roku pisałam normalnie maturę i zdałam wszystko na dość zadowalającym poziomie( wszystko powyżej 55%) na rozszerzeniu zdawałam przedmioty powyższe i jeszcze język polski na 70%. Jednak historia i angielski nie poszły mi już tak dobrze jak chciałam. Do sedna, zastanawiam się nad administracją ale dużo osób mi ją odradza ponieważ nie ma po niej pracy... I moje pytanie czy faktycznie jest w tym ziarnko prawdy? A jeżeli tak to jakie inne studia mogę podjąć po tych rozszerzeniach? Pozdrawiam
    • Przez TomaszSt
      Cześć wszystkim,
      jak w tytule - posiadam duże doświadczenie zarówno pod kątem korekty, opracowania i wszelkich modyfikacji prac zaliczeniowych jak i tworzeniu nowych tekstów. Wszystkie zlecenia wykonuję od podstaw, cena zawsze jest ustalana indywidualnie - negocjowalna.
      Moje publikacje można odnaleźć w sieci - publikowałem różne artykuły, głównie o treści historycznej (z wykształcenia historyk wojskowości o specjalności nauczycielskiej - mgr) aczkolwiek zajmuję się również pedagogiką, socjologią, psychologią, dziennikarstwem etc. W przypadku kontaktu przesyłam próbki swoich prac do wglądu.
      Wszystkie zlecenia wykonuję rzetelnie i całkowicie OD PODSTAW.
      Pozdrawiam

• Przez Astrae
      Cześć! Kończę właśnie pierwszy rok pedagogiki I-go stopnia. Żeby zwiększyć swoje szanse w zawodzie jakim jest nauczyciel, chciałabym rozpocząć drugi kierunek. Mam teraz dylemat - wybrać polonistykę czy historię? Lubię obie dziedziny. Co prawda historii nie lubiłam uczyć się w szkole, ale poza nią nawet robiłam własne notatki. Obawiam się jedynie ciężkich książek, których treści nie byłabym w stanie zrozumieć. Najbardziej interesuje mnie w historii kultura. Co do polonistyki, lubię czytać książki, ale nie wiem, czy dam radę AŻ TYLE czytać. Słyszałam, że większość czyta streszczenia, bo nie nadążają. Do tego historia ma o wiele mniej godzin tygodniowo niż polonistyka, jednak szybciej znalazłabym pracę po pedagogice i polonistyce niż pedagogice i historii. Sama już nie wiem. Proszę o jakieś pomysły, propozycje, dane! Byłabym bardzo wdzięczna.
    • Przez Zdolna
      Witajcie,
      mam kilka dziwnych pytan, na ktore potrzebuje szybkiej odpowiedzi... Interesuje mnie historia na UAM w trybie eksternistycznym i chcialabym sie dowiedziec, czy ktos wie, jak to dokladnie w praktyce wyglada? Czy w ciagu semestru/roku dostaje jakies materialy do nauki z UAM? I ile jest zjazdow w ciagu semestru/roku? Czy istnieje dodatkowo jakas platforma-online?
      Byc moze jest tu jakas zywa dusza, ktora ten kierunek obrala i moze cos wiecej na ten temat z wlasnej perspektywy napisac? Bede bardzo wdzieczna z racji tego, iz mieszkam za granica i nie wiem, czy faktycznie dam rade to wszystko ogarnac...
      Pozdrawiam.
    • Przez Ghorky
      Cześć, ludzieńkowie  Mam nadzieję, że czegoś się tu dowiem o studiach, na które się wybieram, bo internet świeci pustkami.
      Wybieram się zaś na historię (albo polonistykę, bo matura z historii poszła mi nadzwyczaj słabo... A byłam z niej taka dumna przed otrzymaniem wyników) w moim ulubionym, acz odległym mieście - Lublinie.
      Do zobaczenia - lub skrzyżowania postów  

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Inżynieria mechaniczna to bardzo szeroki zakres, bardzo trudny, uczy bycia konstruktorem, kierunek niedoceniany finansowo bo jeżeli przejdziesz go uczciwie i ogarniesz cały temat to wiesz jak zaprojektować (obliczenia cae), jak zamodelować (CAd), jak wyprodukować (technolog, cam), i ja eksploatować oraz zutylizować. 
    • Czołem szanownym kolegom studentom. Zwracam się z pytaniem, w kwestii na razie hipotetycznej. Zgłosiłem się  na studia z dwóch kierunków. Jak wiadomo, już pojutrze początek roku, a niestety dopiero teraz zrodziły się wątpliwości - czy podołam z dwoma naraz, ale przede wszystkim - jeden z nich (w moim przypadku informatyka), nie do końca jednak odpowiada moim zainteresowaniom. Zostałem w czasie rekrutacji poinformowany, że jednoczesne dwa kierunki i IOS pozwolą na łatwiejszą rezygnację z jednego kierunku, bez koniecznści przerwy w nauce. Do czego zmierzam - po prostu chodzi mi o to, czy nie będzie problemem zrezygnowanie z jednego kierunku od razu na początku roku? Na chwilę obecną myślałem o zmianie przed nowym semestrem, ale gdyby można przerwać to szybciej?    
    • Hej, Jestem zainteresowana studiami na AHE Łódź na kierunku filologia angielska, II stopnia, nauczycielska z elementami neurodydaktyki. Aktualnie jestem po licencjacie z filologii angielskiej po UP w Krakowie. Niestety nie otworzyła się tam magisterka bo było za mało chętnych osób.  Szukam więc alternatyw. Czy ktoś może udzielić mi informacji o w.w kierunku, wyrazić opinie na temat tej uczelni, ewentualnie polecić inne uczelnie gdzie zrobię magisterkę z filologii angielskiej (spec. nauczycielska). Do AHE przyciągnęło mnie też hasło "elementy neurodydaktyki"-wydaje się ciekawe. Dodam, że ze względu na to, że mieszkam w okolicach Krakowa, biorę pod uwagę tylko studia online w AHE lub innej uczelni oddalonej od Krakowa. A może jest tu ktoś z Krakowa i poleci mi inne uczelnie na miejscu? Na pewno tylko interesuje mnie spec.nauczycielska.   Dzięki z góry 
    • Jestem na ostatnim roku studiów mgr. Mam propozycję stażu w Urzędzie Pracy. Na uczelni pobieram stypendium socjalne. Czy taki staż wlicza się w dochód i czy trzeba zgłaszać to na uczelnie w przypadku podjęcia takiego stażu. Nie chce później mieć na uczelni nieprzyjemności i oddawać pieniądze za bezpodstawne pobieranie stypendium socjalnego. 
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.