Skocz do zawartości
Gość milosz

Branża SEO, czyli jak wygląda praca pozycjonera i jak nim w ogóle zostać?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość milosz

Jeśli chcecie zostać specjalistą ds. SEO, to po lekturze niniejszego artykułu na pewno będziecie już wiedzieli "od czego zacząć". Co trzeba umieć i jakie cechy należy posiadać? Czy sama determinacja i chęć osiągnięcia sukcesu nam wystarczy, żeby odnaleźć się w tej branży?

http://www.studia.net/wywiady/5263-wytrwalosc-i-ciezka-praca-czyli-recepta-na-sukces-w-branzy-seo-wywiad

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SEO piszę się własnie na nowo więc to najlepszy moment dla kogoś kto chciałby zacząć ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najlepsze w tej branży jest to, że można bardzo dobrze zarabiać, a tak naprawdę wiedzę niezbędną do pracy można pozyskać poprzez kilka tygodni szkoleń. Później to już ciężka praca nad rozwojem i budowaniem doświadczenia, ale docelowo można dzięki temu stać się kimś naprawdę dobrze zarabiającym. Kwestia zaangażowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto chyba jednak być po studiach informatycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie warto, nie wiem skąd ta Twoja promocja kursów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też się dziwię, wiele osób myśli, że wystarczą szkolenia czy kursy, ale tak naprawdę to one są dobrym dodatkiem do studiów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jako dodatek to jak najbardziej, ale same to trochę mało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w tej branży studia nie są konieczne, ani wymagane przez pracodawców. Oczywiście, wiele firm lubi zatrudniać pracowników z dyplomem ukończenia studiów I lub II stopnia, ale to raczej wyjątki.

Nie ma w tej chwili kierunku studiów, którego ukończenie przygotowywałoby do pracy na stanowisku specjalist ds. SEO. Studia informatyczne raczej się tutaj nie przydadzą, a poza tym programiści lub administratorzy zarabiają znacznie lepiej, więc po co hamować sobie możliwości rozwoju?;-)

Jeśli ktoś chce zajmować się SEO i koniecznie musi skończyć studia, to lepiej wybrać kierunek bardziej "uniwersalny", np. związany z marketingiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację Miłosz, jednak studia dają wykształcenie na całe życie, a praca w SEO może być tylko etapem. Na pewno warto zrobić studia z marketingu lub zarządzania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ewkawe - wejdź na FB, tam jest grupa facebookowa - SEO. Zapytaj o wykształcenie. Zapewniam Cię, że może jedna na 100 osób będzie po informatyce. A studia z marketingu? Jeśli ktoś w tym czasie będzie się rozwijał w trakcie studiów w tym kierunku, to ma to sens. Bo ogólnie na marketingu nie trzeba się specjalnie narobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego uważasz, że na marketingu nie trzeba się narobić? To fajne i ciekawe studia i moim zdaniem na pewno do najłatwiejszych nie należą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ewkawe - wejdź na FB, tam jest grupa facebookowa - SEO. Zapytaj o wykształcenie. Zapewniam Cię, że może jedna na 100 osób będzie po informatyce. A studia z marketingu? Jeśli ktoś w tym czasie będzie się rozwijał w trakcie studiów w tym kierunku, to ma to sens. Bo ogólnie na marketingu nie trzeba się specjalnie narobić.

Może i masz rację, że Ci co zajmują się SEO nie mają wykształcenia informatycznego, ale z tych osób, które ja znam (co prawda chyba 3-4) które się tym zajmują, to generalnie są po studiach. Co do marketingu to wcale się nie zgadzam, że nie trzeba się specjalnie narobić. Przez wiele lat sama pracowałam w marketingu i wiem doskonale ile jest pracy, więc nie wiem skąd masz takie informacje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też znam kilka osób z branży SEO i wszyscy są po studiach, co prawda znam 1 osobę, która kończyła inne studia niż informatyczne. Ale to wyjątek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ewkawe - a co ma praca do tego co jest na studiach? Mój brat skończył zarządzanie i marketing w trybie dziennym. Wiem ile z tego wyniósł - bardzo dokładnie znał zawartość książek np. Kotlera ;-) Ale wszystkiego co robi w pracy nauczył się sam i absolutnie niczego ze studiów nie wykorzystuje. A właśnie już zaczynając pracę przerabiał w formie szkoleń temat social media, adwords i jeszcze jeden, ale nie mogę sobie przypomnieć co to było. Pewnie, że od razu fachowcem nie był, dalej to już była kwestia budowania doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, ze studia nie były mu potrzebne, to dlaczego ich nie przerwał? Może wybrał zły kierunek? To co wyniesiemy ze studiów zależy tez od nas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myślę, że praca ma sporo do tego co ma się na studiach. Fakt, że na zarządzaniu i marketingu jest sporo teorii ale myślę, że to mocno rozwija i poszerza spojrzenie i łatwiej jest w tej branży jednak mając podstawy teoretyczne. Ale fakt praktyki trzeba się uczyć samemu. Ważne też tu są dodatkowe szkolenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trakcie trwania studiów są praktyki, to naprawdę czas na ich wykorzystanie. Do tego nikt nikomu nie zabrania w wakacje pracować lub robić staże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście, że tak, trzeba robić praktyki i staże, nawet czasami warto iśc na wolontariat, żeby się czegoś nauczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Traktowanie samych studiów, jak nauki bez praktyki jest częstym błędem. Później okazuje się, że faktycznie po studiach niczego nie umiemy a wiedza jest ulotna, dlatego trzeba studia wykorzystać w jak najlepszy sposób

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz - oczywiście, że zależy od nas, ale pewnych kwestii się nie przeskoczy. Miał rezygnować ze studiów?

Mniej więcej 3/4 grupy poszło na nie po to, aby łatwo zdobyć magistra, tak aby jednocześnie nie musieć pracować, jakby to było przy zaocznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeśli poszli tylko po to żeby zrobić mgr to sami są sobie winni jeśli nie mają wiedzy, doświadczenia a tym bardziej pracy po studiach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi