Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tutaj nowy;) chciałbym wybrać drugi kierunek studiów pod kontem swych zainteresowań, a ściślej, fascynuje mnie pojęcie archetypu i mitu, wszelkiego rodzaju baśnie i bajki oraz ich związek z świadomością i podświadomością w wielu aspektach, systematyka i podziały wierzeń ze względu na potrzeby jakie zaspokajają u człowieka, jak odpowiadają na pytanie o sens egzystencji i świata, jak rozwijały sie badania nad tymi zjawiskami na przestrzeni dziejów . tak, rozpisałem się trochę, ale zależy mi na opinii kogoś, kto sie zna na temacie..i tu pojawia sie pytanie-jakie studia? kulturoznastwo? filozofia?etnologia?jaki kierunek najbardziej pokrywa sie z zagadnieniami? obecnie studiuję fil angielską i mimo ze kocham ten kierunek nie zaspokaja on mojej wiedzy na wymienionych polach

bardzo prosze o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość milosz

Na polskich uczelniach raczej nie znajdziesz kierunku, który pokrywałby się ze wszystkimi, wymienionymi przez Ciebie obszarami. Etnologia i antropologia kulturowa są dyscyplinami, które po części odpowiadają Twoim wymaganiom, ale... raczej w niewielkim stopniu.
Lepiej będzie, jeśli kupisz sobie książki, poszukasz specjalsitycznych opracowań i artykułów i sam będziesz poszerzał swoją wiedzę w tym zakresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :) 

Muszę przyznać, że Twoje zainteresowania są bardzo nietypowe! :) 

Wydaje mi się że filozofia trafiłaby najbardziej w Twoje zainteresowania, ponieważ jest nauką obejmująca szerokie obszary refleksji filozoficznej. Obejmuje np. historię filozofii starożytnej, gdzie mity pełniły znaczącą rolę w życiu społeczeństwa.  ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Miłosz pisze, trudno o taki kierunek studiów, nawet podyplomowy gdzie często fantazja ponosi ich twórców. Jeśli wybierzesz taki kierunek jak kulturoznawstwo czy antropologie to będziesz miec w czasie całych studiów może 1 przedmiot, który Cię zainteresuje. Możesz również w programach tych studiów poszukać takiego przedmiotu i dogadać się z prowadzącym, cz mozesz na niego uczestniczyć, co Ty na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Małgośka

Witam, jestem tutaj nowy;) chciałbym wybrać drugi kierunek studiów pod kontem swych zainteresowań, a ściślej, fascynuje mnie pojęcie archetypu i mitu, wszelkiego rodzaju baśnie i bajki oraz ich związek z świadomością i podświadomością w wielu aspektach, systematyka i podziały wierzeń ze względu na potrzeby jakie zaspokajają u człowieka, jak odpowiadają na pytanie o sens egzystencji i świata, jak rozwijały sie badania nad tymi zjawiskami na przestrzeni dziejów . tak, rozpisałem się trochę, ale zależy mi na opinii kogoś, kto sie zna na temacie..i tu pojawia sie pytanie-jakie studia? kulturoznastwo? filozofia?etnologia?jaki kierunek najbardziej pokrywa sie z zagadnieniami? obecnie studiuję fil angielską i mimo ze kocham ten kierunek nie zaspokaja on mojej wiedzy na wymienionych polach

bardzo prosze o pomoc!

Niewiele osób ma aż tak sprecyzowane zainteresowania - imponujące. Tym bardziej trudno szukać takich treści na studiach, gdzie zaczyna się raczej od ogólnych pojęć. Różne zagadnienia możesz znaleźć, ale to tylko fragmenty programu każdego kierunku. Na pewno nie zaspokoją Twoich potrzeb studia I stopnia. Zahaczasz tu o co najmniej kilka dziedzin:

świadomość i podświadomość - psychologia

sens i egzystencja świata - filozofia

wierzenia, kultura - kulturoznawstwo

Może tutaj dojść jeszcze etnologia (jak pisałeś) i antropologia. Myślę, że zostaje Ci dokształcanie we własnym zakresie, korzystanie z bibliotek uczelnianych, wykładów otwartych itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie spodziewałem się tak szybkiego odzewu;) oczywiście, zgadzam się co do twierdzenia, ze należy samemu rozwijać swoje zainteresowania-to właśnie robię w wolnym czasie;) jednak co innego robić coś dla siebie a co innego planować swoją przyszłość (niestety). mój pierwszy kierunek traktuje jako dobre zabezpieczenie a także klucz, mogący otworzyć wiele drzwi. lecz chciałbym połączyć przyjemne z pożytecznym. rozpoczęcie ii kierunku wiąże z własnym rozwojem i najprawdopodobniej, karierą naukową w danej dziedzinie. 

Tak jak Miłosz pisze, trudno o taki kierunek studiów, nawet podyplomowy gdzie często fantazja ponosi ich twórców. Jeśli wybierzesz taki kierunek jak kulturoznawstwo czy antropologie to będziesz miec w czasie całych studiów może 1 przedmiot, który Cię zainteresuje. Możesz również w programach tych studiów poszukać takiego przedmiotu i dogadać się z prowadzącym, cz mozesz na niego uczestniczyć, co Ty na to?

to bardzo hmm..sympatyczna opcja, ale jak pisałem wyżej, trochę mija się z celem. być może źle sformułowałem pierwszego posta, wprowadzając was wszystkich w błąd (za co przepraszam;)) nie chodzi przecież o to, by studiować dla samego studiowania..jeśli juz decyduje sie na studia i jestem w stanie za nie płacić, muszą służyć czemuś większemu;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :) 

Muszę przyznać, że Twoje zainteresowania są bardzo nietypowe! :) 

Wydaje mi się że filozofia trafiłaby najbardziej w Twoje zainteresowania, ponieważ jest nauką obejmująca szerokie obszary refleksji filozoficznej. Obejmuje np. historię filozofii starożytnej, gdzie mity pełniły znaczącą rolę w życiu społeczeństwa.  ;) 

tak właściwie, filozofia przyszła mi do głowy jako pierwsza ;) jednak nie pokrywa większości z poruszanych tematów,a mity sa obecne w każdej kulturze i zaskakujące, jak bardzo sa do siebie podobne..niemniej, odnaleźć odpowiedź na pytanie o sens własnych poszukiwań i dążeń...jak dla mnie piękne, zwłaszcza ze sam kierunek i zajęcia nie przedstawiają gotowej odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Małgośka

OOO! albo jeszcze lepsze znalazłam - Międzywydziałowe Indywidualne Studia Humanistyczne: http://www.studia.net/miedzywydzialowe-indywidualne-studia-humanistyczne "Są doskonałym rozwiązaniem, gdy studentowi zależy na rozwoju w bardzo szczegółowej problematyce, przez poznanie jej z różnych punktów widzenia" - brzmi jak w sam raz dla Ciebie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MISH dodatkowo daje możliwości samodzielnego układania planu i wyboru przedmiotów (z wyjątkiem kanonu, który zrobić trzeba;)) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko mówić o konkretnym kierunku bo wszyscy jesteśmy inni i mamy inne zainteresowania, ale bardzo mnie zainteresowała moożliwość polączenia ścieżki studiów mgr z podyplomowymi (jestem po licencjacie). Taką opcję znalazłam na WSB (http://www.wsb.pl/lodz/). Ktoś juz to łączył?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez powerfullspace
      Hej, czy ktoś może studiuje obecnie psychologię na UMCSie w Lublinie?
      Jak Wam podoba się ten kierunek? Czy jesteście zadowoleni ze studiów?
      Czy może wiecie, jakie są dalsze specjalizacje? Czy jest możliwość wybrać kierunek neuropsychologii? Jeśli tak, to w jaki sposób?
      Dzięki za odpowiedź!
    • Przez powerfullspace
      Czy studiuje ktoś obecnie na tej uczelni? Najbardziej interesuje mnie Lublin. Jakie macie wrażenia? Jakie widzicie perspektywy?
      Czy może ktoś zaczepił się o psychologię na Collegium Humanum? Czy myślicie, że warto iść tam studiować psychologię właśnie?
      Dzięki za odpowiedź!
    • Przez Pralkadoprania
      Witam

W tym roku mam zamiar iść na studia jednak długo zwlekałam z ostateczną decyzją. Na początku miałam iść do Akademii Frycza Modrzewskiego na prawo ,ale zrezygnowalam zaraz po otrzymaniu wiadomości o przyjęciu i teraz zostały mi tylko drugie tury w rekrutacjach. Uznałam że chce iść na psychologie i na moje szczęście została uruchomiona druga tura na uniwersytecie Papieskim. Czy ktoś wie jak jest z dostaniem się na ten uniwersytet? Czy jest ciężko ponieważ moje wyniki z matury pozostawiają wiele do życzenia. Wiem że nikt nie jest w stanie mi nakreślić czy się dostanę czy nie, ale nie mogę znaleźć konkretnych informacji i jedyne co wyczytałam to że progów niby nie ma z kolei na innej stronie już pisze że progi są. Więc może ktoś coś wie o tej uczelni i będzie w stanie mi mniej więcej nakreślić poziom trudności w dostaniu się na nią?

• Przez Zurix11
      Błagam o pomoc...Hej, jestem studentką logistyki w Lublinie kończę obecnie drugi rok. Wyjechałam do tego miasta za swoim wtedy ówczesnym chłopakiem oraz poszłam na te studia ze względu na niego. Teraz gdy już od ponad roku nie jesteśmy razem zdałam sobie sprawę jaki błąd popełniłam. Nienawidzę tych studiów już od pierwszego semestru a o mieście nie wspomnę (przepraszam fanów Lublina źle mi się kojarzy)... Jednak po rozmowie z rodzicami przekonali mnie bym została chociaż pierwszy rok. Zostałam, zdałam poprzez różne "sposoby", niestety teraz jak jest wszystko stacjonarnie jest mi strasznie ciężko. Przedmioty mnie nie interesują, praktycznie nie wiem co się tam dzieje, nauka tego sprawia że chce mi się płakać. Byłam na praktykach w centrum logistycznym, szczerze to mi się nie podobało, nie nadaje się do stresowych sytuacji. Jestem po liceum na profilu prawno-językowym, nienawidzę matematyki mimo, że zawsze miałam z niej dobre stopnie. Kompletnie nie umiem się dogadać z ludźmi z roku, którzy rywalizują ze sobą i nawet wyśmiewają się ze mnie przez to że mam problemy z zrozumieniem niektórych tematów i nie chcą pomóc. Płakać mi się chce na myśl że mam tam iść. Miałam się przenieść na semestrze jednak rodzice grozili mi że mi nie dadzą pieniedzy na utrzymanie, dlatego zrezygnowałam. Czuje że się do tego nie nadaje, dobrze wiem że jestem dobra w sprzedaży, handlu, prawie i psychologii. Od niedawna pracuje w firmie ubezpieczeniowej i strasznie mnie to interesuje, poznałam mega ludzi, jednak rodzice dzwonią i mówią masz się uczyć bo coś tam coś tam ... Szczerze ja naprawdę przestałam się uczyć rozpoczynając te studia... Tęsknię za prawem i psychologia której uczyłam się na kółkach i w szkole... Czuje że zmarnowałam sobie życie i nie wiem co robić. Mam ochotę zrezygnować lub iść na studia zaoczne i spróbować swoich sił na prawie lub psychologii bo wiem że to mnie interesuje ale boje się reakcji rodziców oraz tego że jestem 2 lata w plecy...powoli wpadam w jakąś depresję i nie wiem czy dam radę to dalej pociągnąć ...błagam o pomoc
    • Przez sara382123
      Zastanawiam się nad wyborem Uczelni, moją pasją jest psychologia, chciałbym ukończyć ciekawe studia unikając sytuacji, w której stracę zapał i zainteresowanie zawodem, co polecacie?

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Hej,   Od zawsze chciałem skończyć studia i mieć wyższe wykształcenie, jednak często i gęsto blokowała mnie moja sytuacja finansowa, czasem psychika. Po ukończeniu liceum i napisaniu matury z następującymi wynikami:   Matematyka (pp) - 43% Polski (pp) - 68% Angielski (pp) - 70%   Historia (pr) - 68% Geografia (pr) - 52% WOS (pr) - 32%   , chciałem podjąć naukę na UAM, niestety na mój kierunek w trybie dziennym się nie dostałem. Nie bardzo wtedy logicznie myślałem, więc stwierdziłem, że mimo wszystko i tak warto się kształcić, więc ukończyłem dwuletnie studium farmaceutyczne. O dziwo, specjalizacja, której się bałem, była dla mnie interesująca. Niestety nie podjąłem pracy w zawodzie (co jednak planuję zmienić).   2019 to rok, w którym pracowałem w specjalizacji sprzedaży, dodatkowo rozwinąłem swój mały biznes - korepetycje z angielskiego. Potrafiłem dobrze się wybić, ponieważ byłem jednym z niewielu, który oferował dojazd do klienta. Paradoksalnie sam się doszkalałem w języku, przygotowując materiały   Potem nadszedł covid, w obawie przed zwolnieniem skupiłem się wyłącznie na pracy (handel i logistyka).   W 2021 coś mnie drgnęło i złożyłem papiery na PUZ na logistykę. Przyjęli mnie na spokojnie, ale stwierdziłem, że może lepiej ukończyć choć trochę bardziej rozpoznawalną uczelnię. I w sumie w logistyce pracowałem bez papieru.   2022 to czas "zakochiwania się", nauka poszła w las. Związek zakończył się po roku, a ja sobie zdałem sprawę, że chyba pora na zadowolenie siebie samego, a nie innych, jak to robiłem zbyt naiwnie. Pod koniec roku zdecydowałem się na emigrację zarobkową, żeby raz, a dobrze po roku odłożyć kaskę, przeprowadzić się do większego miasta i podjąć studia. Moja praca za granicą to nie zbiory owoców, czy produkcja, mój zawód jest honorowany w NL mianem fachowego, także z pewnością mogę go wpisać w CV i zawsze w jakiś sposób mnie rozwijał.   Piszę tę historię, ponieważ uświadomiła mnie, co do wielu wyborów. Wiem, że w wieku 19 lat nie byłem świadomy swoje przyszłości (w sumie to wiele osób tak ma), wiem, że mając już jakiś bagaż doświadczeń, wiem mniej więcej, w jakich kierunkach się kształcić. Wiem również, że większość moich znajomych z liceum, którzy podjęli studia, nie pracują w zawodzie, a co gorsza - powrócili do swoich wiosek. Wiem również, że studia nie dadzą mi gwarancji zawodu, a pewne umiejętności, które wywołają uśmiech pewności u przyszłego pracodawcy. Z mojego doświadczenia wiem również, że w kraju, jakim jest Polska, najlepiej mieć więcej, niż jedno źródło dochodu.   Zatem do rzeczy   Interesują mnie następujące miasta do studiowania:   - Całe Trójmiasto - Poznań - Olsztyn - Warszawa (wybór naprawdę, naprawdę ostateczny)   Jeżeli chodzi o tryb studiowania, w grę wchodzi wyłącznie zaoczny. Nie mam preferowanych uczelni, może to być uczelnia publiczna, jak i prywatna.   Kierunki, które mnie interesują to:   - historia ze specjalizacją nauczycielską (od zawsze interesowała mnie historia, począwszy od początków cywilizacji) - Socjologia ( bardzo hejtowany kierunek, ze względu na brak pracy, ale znam kilka osób pracujących w HR po tych kierunkach) - Psychologia (w grę wchodzą wyłącznie uczelnie prywatne, bardziej uderzałbym w specjalizacje psychologii w biznesie) - Logistyka (to już ostateczny wybór)   Ciężko mi podjąć słuszna decyzję, problematyczne jest to, że nie uderzam w kierunki z matematyką (chociaż uważam, że z matematyką radzę sobie nawet lepiej, niż w liceum i na maturze). Mimo wszystko, nie mam matury tak dobrze zdanej, by brać się za kierunki z politechniki.   Znam też języki, angielski płynnie (używałem go w komunikacji w trzech krajach), niemiecki i rosyjski. Czy warto pchać się na filologię, nie jestem pewien.   P.S, uprzedzając - tak, można studiować w tym wieku, to wciąż młody rocznik ;). Poznałem wielu trzydziestolatków i czterdziestolatków, którzy studiują 
    • Trochę nie rozumiem, dlaczego nie podjąłeś się zdania przynajmniej jeszcze jednego rozszerzenia, najlepiej dobrze łączącego się z matematyką. To zawsze daje jakieś większe, czy mniejsze szanse przy wyborze większej ilości kierunków.
    • Witam!   Mam pytanie dotyczące przyznanego mi stypendium Rektora na obecny rok akademicki. 12 maja obroniłem pracę licencjacką (wcześniej zaliczyłem zajęcia i szybko napisałem pracę), czy otrzymam stypendium za czerwiec, skoro jestem absolwentem studiów I stopnia? Będę kontynuował naukę na studiach II stopnia, jeśli nie dostanę za ten miesiąc, to czy na studiach II stopnia dostanę jakieś wyrównanie? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź
    • Niestety, ale to nie prawda.  To nie elastyczność uczelni, a w dużej mierze chciwość. Jeśli nie ma kandydatów to muszą się dostosować do rynku. Jak można rozwijać wiedzę nie mając podstaw. A podyplomowki robi się już po licencjacie. Nie są potrzebne studia II stopnia.
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.