Welcome to Forum.Studia.net

Witamy na Forum.Studia.net, jedynym miejscu w internecie, w którym znajdziesz wszystkie, niezbędne informacje oraz ciekawe poradniki na temat matury, kierunków studiów oraz pracy i kariery zawodowej.

Jeśli chcesz brać czynny udział w ciekawych dyskusjach, to zachęcamy do rejestracji!

polerst

Kurs programistyczny - czy warto?

Idą wakacje, trochę czasu będzie i zastanawiam się nad porządniejszą (niż tylko to, co na studiach) nauką programowania. Oczywiście też mam dylemat, jaki język wybrać: czy to Java, Javascript czy Python, czy może jeszcze cos innego. Ale przede wszystkim, co uważacie o kursach programowania? Mówię o tych bardziej rozleglejszych niż dwa-dni/tydzień. Wydatek to niemały, bo od 6000 do nawet 10000 (w zależności też, czy będą to 3 miesiące czy pół roku). Pytanie: czy warto? Czy lepiej uczyć się z darmowych filmików w internecie? A może najlepiej wykupić sobie płatne tutoriale, których cena i tak będzie niższa niż kursu? Był ktoś na takim czymś lub zna jakieś opinie?

Na co zwrócić uwagę też? 

Jeśli chodzi o mnie: sam znam podstawy podstaw C++, podstawy R, trochę i Matlaba poznałem (wszystko w ramach studiów) i podstawy podstaw JavaScript. Więc jak widzicie, styczność z tym miałem, ale nic bym raczej w tym nie napisał, póki co.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz pewnie na myśli bootcamp. Bootcamp'y są raczej skierowane do osób chcących się przekwalifikować i nauczyć zawodu w jak najkrótszym czasie i, które nie mają czasu na studia. Nie licz na nie wiadomo jaką wiedzę po bootcamp'ie, jego celem jest załapanie się na Juniora, czyli nauka podstaw, a też nie każdemu udaje się znaleźć pracę po takim kursie.  

Jeśli studiujesz według mnie lepszym wyjściem będzie samodzielna nauka.

Godzinę temu, polerst napisał:

Czy lepiej uczyć się z darmowych filmików w internecie? A może najlepiej wykupić sobie płatne tutoriale, których cena i tak będzie niższa niż kursu? Był ktoś na takim czymś lub zna jakieś opinie?

Najlepiej wymyśl sobie jakiś projekt i go zrealizuj od początku do końca. Na początek możesz zacząć od książek, tutoriali zarówno darmowych i płatnych. Są platformy e–learning'owe, na których raz na jakiś czas jest promocja płatnego kursu online i można zapisać się za darmo (np. Udemy).

Godzinę temu, polerst napisał:

Oczywiście też mam dylemat, jaki język wybrać: czy to Java, Javascript czy Python

Najwyżej zmienisz język, to nie jest ślub. 

Godzinę temu, polerst napisał:

Więc jak widzicie, styczność z tym miałem, ale nic bym raczej w tym nie napisał, póki co.

To przysiądź tyle, żeby coś napisać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za odpowiedź :)

Chyba faktycznie raczej z takiego kursu się rozmyślę, bo już kolejna osoba mi go odradza. 

Masz jakieś swoje ulubione źródła nauki języka? Może właśnie znasz jakiś język na w miarę dobrym poziomie i mógłbyś dodać coś od siebie (względem trudności, przydatności, rozległości, itp.)?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najłatwiej będzie się nauczyć Pythona na początek, ma bardzo prostą składnie.

Java będzie wymagała więcej nauki, bardziej rozległy język, ale za to dużo więcej jest w niej ofert pracy.

Matlab obecnie ma chyba głównie zastosowanie akademickie, mało jest ofert pracy w tym języku.

R wykorzystuje się głównie po big data / data science. 

Zobacz, który język Ci pasuje, albo pomyśl co chcesz programować i dobierze do tego język. 

24 minuty temu, polerst napisał:

Masz jakieś swoje ulubione źródła nauki języka

Ja lubię oglądać tutoriale, książki mnie szybko nudzą. Ewentualnie książki ale najlepiej takie gdzie jest kod z rozwiązaniem jakiegoś problemu. Możesz też ściągnąć kod jakiegoś programu z GitHub'a, uruchomić go i przeanalizować jak ten kod działa. 

W takich tematach polecam fora programistyczne np. 1. forum, które wyszukuje w google pod frazą "forum programistyczne" to z 4 na początku. Tutaj dużo mniej osób Ci odpowie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Także wolę tutoriale niż książki, są mniej męczące. Toteż rozumiem, że chyba faktycznie będzie lepiej zaopatrzeć się w jakieś tutoriale, nawet płatne, których koszt i tak będzie znacznie mniejszy niż całego kursu. Też dotarłem do artykułu, w którym właśnie na początek, bez konkretnych potrzeb, polecany jest Python i chyba od niego zacznę.

A co uważasz o kursach kilkudniowych (zazwyczaj chyba są to 2-3-dniowe)? Czemu one służą, jeśli w tak krótkim okresie niewiele da się nauczyć? Czy to po prostu taka zwykła "naciągaczka" firm oferujących szkolenie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
16 minut temu, polerst napisał:

A co uważasz o kursach kilkudniowych

Nie byłem na żadnym, ale takie kursy (nie programowania ale z zakresu IT) mają za zadanie wdrożyć np. jakiś dział w temat danego kursu. Języka programowania będzie ciężko się nauczyć w kilka dni, ale np. z cloud computing już można coś takiego zrobić. Przejrzyj sobie plan (sylabus) takiego kursu i sam zobacz czy warto.

Jeśli chodzi o kilkudniowych kurs programowania to uważam, że nie warto, lepiej samemu przerobić jakieś kursy z internetu i napisać jakiś projekt. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się




  • Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

    • Nie za dużo "poprawny " mi mówi, rozumiem że w przypadku elektrotechniki czy automatyki i robotyki można stwierdzić podobieństwo ale co z takimi branżami jak budownictwo czy Inżynieria naftowa i gazowicza.
    • Niektóre uczelnie mają analizę danych na pierwszym stopniu. 
    • To prawda, że wysokie progi nie zawsze są dowodem przydatności kierunku. (Jak szłam na dziennikarstwo, było 14 osób na miejsce ). Ale FiR to dobry kierunek, absolwenci są poszukiwani, a do tego Ci się podoba. Nie ma sensu kombinować z czymś, co tak naprawdę Cię nie kręci i się pewnie do niczego nie przyda. Lepiej poświęć ten czas na dodatkowe kursy językowe, to Ci bardziej zaprocentuje w przyszłej pracy zawodowej. Czy dzienne czy zaoczne to zależy od wielu czynników. Po pierwsze, czy ten kierunek da upchnąć w zajęciach weekendowy bez dużych strat w programie. Po drugie, na ile da się pracować w zawodzie jako student. W niektórych zawodach się da, w innych raczej niewiele zwojujesz, a pracować w sklepie, jak Cię kasa nie ciśnie, jest bez sensu. 
    • Witam wszystkich, Mam prośbę czy mógłby napisać ktoś jakie kierunek studiować na I stopniu, żeby studiować na II stopniu analiza danych ? Pozdrawiam
  • Najpopularniejsze tematy na forum